Muntadas'ın Açık Radyo'nun mutfağı üzerinden İstanbul'un mitlerini ve klişelerini irdelediği filminin galası 7 Ekim'de İstanbul Modern'de. Ancak sanatseverler filmi şimdiden İnternet üzerinden izleyebiliyor.

Muntadas'ın filmini farklı formatlarda izleyebilirsiniz.

Ogg için tıklayın. (110,7 MB)

İspanyol sanatçı Antoni Muntadas'ın "On Translation: Açık Radyo" filmi, İstanbul'un mitlerini ve klişelerini çözümlüyor.

Filmin galası 7 Ekim saat 19:00'da İstanbul Modern'de. Ancak sanatseverler Muntadas'ın yaklaşık 30 dakikalık yapıtını, galadan önce İnternet'ten izleyebiliyorlar.

Filmini İnternet'te yayınlamakla ilgili "Bu projenin paylaşımı için internetin kullanılabiliyor oluşu ve İnternet'te yayınlanması projeyi, televizyona kıyasla zaman ve mekan bakımından daha erişilir kılıyor" diyen Muntadas, Ocak 2009'dan beri yürüttüğü projeyle ilgili şunları söylüyor:

Son yıllarda İstanbul'a yönelik, şehrin değişik bakış açılarından yorumlanmasına neden olan artan bir ilgi var. Şehrin karmaşık yapısı kentsel planlama, mimari, toplumsal ve estetik araştırma, inceleme ve yorumlamalar için ilginç bir düzlem sunuyor. Ne var ki, bu çeşitli söylemlerin içinden şehrin tek ve bütünleşmiş bir imgesini belirlemek mümkün görünmüyor. Bir şehrin -özellikle de İstanbul'un- imgesini, tarih içerisinde yaşadığı kentsel ve demografik değişimler kadar, sözlü ve görsel medyada nasıl tasvir edildiği de belirliyor. Bu tasvirin iki boyutu var: Mitler ve Klişeler. Mitler, o şehrin insanları tarafından sözlü hikayeler yoluyla inşa ediliyor ve kültürel, toplumsal ve siyasi olgulardan besleniyor. Klişeler ise gezginler, yabancı yazarlar, sanatçılar, medya ve nihayet turistler tarafından sürekli yeniden inşa ediliyor.

"İstanbul'da Yaşıyor ve Çalışıyor" projesine davet edilmemle birlikte, hem İstanbul'un medya tarafından nasıl temsil ve inşa edildiğini irdeleyen, hem de içeriden ve dışarıdan bakış açılarının ürettiği mitler ve klişeleri tarayan somut bir proje üzerinde çalışmaya başladım. Günlerce filmler izleyip, okumalar yapıp, uzmanlarla söyleşiler gerçekleştirdikten sonra, projenin "peyzajına" Açık Radyo'yu yerleştirmeye karar verdim. Açık Radyo projenin hem hedefi (nesnesi) hem filtresi (öznesi) olacak. Alternatif ve bağımsız bir girişim olarak Açık Radyo'nun felsefesi, ahlaki ve estetik değerleri görünür kılınacak. Bir yandan Açık

Radyo'nun işleyişi belgelenirken, öte yandan da Açık Radyo'da gerçekleştirilecek bir program dizisi ile, bu şehirle ilgili mit ve klişelerin nasıl üretildiği ve tüketildiğiyle ilgili olarak "İstanbullular" arasında bir diyalog zemini oluşturulacak.

Muntadas İstanbul filmi için bugüne kadar Atif Akın, Gülden Kalafat , Ferda Keskin , Feride Çiçekoğlu, Korhan Gümüş, Murat Güvenç, Nezih Erdoğan, Ömer Madra, Şevket Şahinbaş, Tuna Erdem ile röportajlar yaptı, İstanbul'u kullanan 150'ye yakın sinema filmini taradı, İstanbul'da ve son dönemde de Açık Radyo'da çekimler gerçekleştirdi.

Proje kapsamında Yahya Madra'nın moderatörlüğünde Açık Radyo'da "Çeviri Üzerine: Mitler ve Klişeler" başlıklı dört radyo programı gerçekleştirildi. Bu programların konuklarından biri de bianet editörü Erhan Üstündağ oldu.

Bu çalışma, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin "İstanbul'da Yaşıyor ve Çalışıyor" projesi kapsamında.

1942 İspanya doğumlu Antoni Muntadas, 1971'den bu yana New York'ta yaşıyor. Eserleri sosyal, siyasi ve iletişimsel meselelere, toplumsal çerçevede özel ve kamusal alan arasındaki ilişkiye ve iletişim kanallarıyla bunların merkezi bilgi akışını nasıl sansürlediği ve düşünceleri ne şekilde yaydığı üzerine araştırmalara odaklanıyor. Fotoğraf, video, yayın, internet ve multi-medya yerleştirmeleri gibi değişik araçlarla çalışıyor. Dünya çağında birçok saygın müzede eserleri bulunan Muntadas, Temmuz 2009'da İspanya'nın çağdaş sanat alanındaki en prestiji ödülü olan Valesquez Ödülü'nü aldı.

bianet