Çine İlçesi'ne 7 kilometre mesafedeki Araphisar Köyü'ndeki Alabanda Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sade bir törenle sona erdi. Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Alabanda Antik Kenti Kazı Başkanı Doç.Dr. Suat Ateşlier, kazılar için bakanlığın verdiği ödeneğin yetersiz kaldığını, gıda ve hırdavat alımları nedeniyle esnafa 5 bin TL borçlu kaldıklarını belirtip, destek istedi.

Törene, Çine Kaymakamı Celallettin Cantürk, Çine Belediye Başkanı CHP'li Enver Salih Dinçer, Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Alabanda Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Suat Ateşlier, Aydın İl Kültür Müdürü Nurettin Aktakka, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Erdağ, Çine İl Genel Meclisi Üyeleri ve bazı meslek odaları başkanları katıldı.

Doç.Dr. Suat Ateşlier, Alabanda Antik Kenti kazılarının Aydın'da bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı tek çalışma olduğuna dikkati çekip, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Ateşlier, "Kazı çalışmalarında bugüne kadar amfitiyatro, Dor ve Apollon Tapınakları ile Etem Hamdi Bey'in yüz yıl önce restore ettiği M.Ö. 4. yüzyıla ait antik oda mezar ve tapınağının gün yüzüne çıkması için gerekli temizlik çalışmaların yaptık. Amacımız daha hızlı çalışarak şehrin önemli kısımlarını gün yüzüne çıkarmak. Çine Belediyesi çalışmalarımıza destek veriyor. Ancak, bu yeterli değil. Daha fazla lojistik desteğe ihtiyacımız var. Özellikle hırdavat malzemeleri ve gıda konusunda sıkıntılarımız var. Bakanlıkan ayrılan 65 bin TL ödeneğin tamamı işçi ücretlerine ödendi. Gıda ve hırdavat alımı yaptığımız işyerlerine toplam 5 bin TL borçlu kaldık. Sivil toplum kuruluşlarından ve iş adamlarımızdan bu konuda yardım bekliyoruz" dedi.

10 yıl sonra Alabanda'nın ciddi oranda turist çekeceğini savunan Kazı Başkanı Doç.Dr. Ateşlier, "İlk etapta, Artemis Tapınağı olarak bilinen ama aslında Dor Tapınağı olduğunu tespit ettiğimiz yapıyı gün yüzüne çıkararak, kısmen restore edeceğiz. Devrilmiş sütunlarını ayağa kaldırdığımızda tapınak Muğla-Aydın karayolundan da görülebilecek. Aynı şekilde tiyatro ve meclis binasını restore ederek çeşitli yürüyüş yolları yapmayı düşünüyoruz. Ancak bu işler için zamana ve daha fazla desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu.

Çine Belediye Başkanı Salih Dinçer, kazı çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirtip, "Kendilerine gereken desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Alabanda Antik Kenti, kazı çalışmaları bizim için önemli" dedi.

30 Ekim itibari ile sona eren kazı çalışmalarına gelecek yıl Ağustos ayında kaldığı yerden devam edileceği bildirildi. Antik kentte, geçen 5 Eylül'de başlayan kazıların bu yılki bölümünde, 7 öğretim üyesi, 5 arkeolog, 13 işçi, 13 öğrenci ve İspanya, Fransa, Almanya'dan 4 yabancı bilim adamının dönüşümlü olarak görev almıştı.