Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın, Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre antibiyotiklerin toplam kullanılan ilaçlar içindeki oranının azalma eğilimi gösterdiğini belirterek, tüm hekimlerin antibiyotik kullanımı konusunda eğitilmesi gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Halis Akalın yaptığı yazılı açıklamada, son iki yıldır, 18 Kasımın, ''Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü'' olarak kutlandığını anımsattı.

Tüm dünyada ve Türkiye'de antibiyotik kullanımı ile bakterilerin antibiyotiklere direnç oranlarının oldukça yüksek bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Akalın, bu yıl Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü için seçilen ana temanın ''Hastanelerdeki gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek'' olduğunu ifade etti.

Hastanelerde uygun olmayan antibiyotik kullanım oranının, dünyadaki bazı ülkelerde yapılan çalışmalarda yüzde 50'ye ulaştığını belirten Prof. Dr.Akalın, Türkiye'de de 2005 yılı öncesi yapılan çalışmalarda hastanelerde antibiyotik kullanım oranının yüzde 30 ve uygun olmayan kullanımın ise yüzde 50 düzeyinde olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Akalın, 2005 yılında Türkiye'deki hastanelerde antibiyotik kullanımının kısıtlandığını, bu kısıtlamanın da işe yaradığını bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre antibiyotiklerin toplam kullanılan ilaçlar içindeki oranının azalma eğilimi gösterdiğini belirten Prof. Dr. Akalın, tüm hekimlerin antibiyotik kullanımı konusunda eğitilmesi gerektiğini kaydetti.

Gereksiz antibiyotik kullanımının ana nedenlerinin ''hekimlerin gereksiz kullanımı'', ''hastaların antibiyotik beklentisi içinde hekime gitmeleri ve bunu hekimden istemeleri'' ve ''eczanelerden reçetesiz antibiyotik satışı'' olarak sıralanabileceğine işaret eden Akalın, genel olarak uygun olmayan antibiyotik kullanımının yol açtığı sorunların da üç ana başlıkta toplanabileceğini, bunların ''Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi'', ''Hastalarda gelişen istenmeyen etkiler'' ve ''Ekonomik kayıp'' olduğunu bildirdi.

Gereksiz ve uygun olmayan kullanım sonucu bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç oranının artığına dikkat çektiği açıklamasında Prof. Dr. Akalın, bu direnç nedeni ile en basit hastalıkların bile tedavi edilemeyeceği sonucunu çıkarmak gerektiğini ifade etti.

Zaman zaman bazı enfeksiyonların tedavisinde mevcut bulunan antibiyotiklerden sadece birinin etkili olabildiği, diğer antibiyotiklere dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla karşı karşıya kalınabildiğini belirten Prof. Dr Akalın, son 10 yılda ilaç endüstrisinde yeni antibiyotik buluşlarının da oldukça azaldığını, bunun da geleceği tehdit ettiğini kaydetti.

Mevcut antibiyotikleri uygun şekilde kullanmak zorunda olunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Halis Akalın, özellikle hastane ortamında dirençli bakterilerin bir hastadan diğerine geçmemesi için gerekli enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması ikazında bulundu.

Prof. Dr. Akalın, bakterilerin hastane ortamından topluma geçişini azaltmak için, ''Hekimlerin el hijyenine dikkat etmesi, hasta ve hasta yakınlarının hastanedeki kurallara uyması ve hasta yakınlarının mümkün olduğunca telefon ile geçmiş olsun dileklerini iletmesi'' şeklinde tavsiyede bulundu