Günümüzde zararlı yazılımların sayısı oldukça arttı bu da şirketlere ve kişisel kullanıcılar için sorun olmaya başladı. Bundan korunmak için insanlar anti-spyware ( Anti-Casus ) denilen yazılımlar kullanıyorlar.

Bu yazılımlar gerekli olan yazılımlar fakat bunları seçerken de dikkat etmemiz gereken birkaç altın kural var. Bu yazımda bu kurallardan bahsettim.Anti-Spyware alacaksanız bu soruları sormanız gerekir.


Programın algılaması ve veritabanı güçlü mü ? : Anti-Spyware programlarının kalbi ve gücü algılama yeteneği ve veritabanının güncelliğidir.Anti-Spyware seçerken tarama ve veritabanı güncelliğine dikkat edin.

Program ne sıklıkla güncelleme yapıyor ve otomatik mi ? : Anti-Spyware programlarının gücü güncelliğinden geliyor demiştim.Dikkat etmemiz gereken diğer önemli bir özellikte program ne sıklıkla güncelleme yapıyor ve otomatik yapma özelliği var mı ? Eğer sık güncelleme yapıyor ve otomatik güncelleme fonksiyonu var ise seçmenizi öneririm.

Programın tarama özellikleri yapılandırılabiliyor mu ? : Tarama özelliği de yazılımda olması gereken diğer özelliklerden biridir. Alacağınız yazılımın yapılandırılabilir taraması olması gerekmektedir. Yapılandırmadan kastım ise gerektiğinde kayıt defterini,dosyaları,ayrı sürücüleri ve aktif uyguları ayrı olarak tarayabilmenize olanak sağlamalıdır.Eğer bunlar ayrı olmaz ise zaman açısından sorun yaşayabilirsiniz.

Programda aktif izleme özelliği var mı ? : Anti-Spywarenin sahip olması gereken en önemli özelliklerden birisi de aktif izleme özelliğidir. Bu özellik sayesinde sisteme herhangi bir zararlı yazılım sızıntısı olduğu anda bunu algılayarak işlemi sonlandırır. Kaliteli bir anti-spyware yazılımı size hem aktif izleme hem de zamanlı tarama özelliğini sunar.

Programın silme ve karantinaya alma özelliği var mı ? : Sadece zararlı yazılımı bulmak yetmez. Anında silinmeli veya karantinaya alınması gerekir. Eğer aldığınız anti-spyware de bu özellikler yok ise başınız ağrıyabilir.