Verilecek teşvikler arasında kreş açan işyerlerine destek ve çalışan anneye bakıcı parası da var.
 
İŞSİZLİKLE mücadele kapsamında hazırlanan yeni istihdam paketinde, kadınların iş bulmalarını kolaylaştırmak için 12 ayrı konuda teşvik verilmesi öngörüldü. En kapsamlı teşvikler ise çalışan annelere yönelik verilecek. Devlet bakıcı parasının bir kısmını karşılayacak.
 
Düzenlemeler arasında özel sektörde çalışan anneler için çocuk bakım kuponu uygulaması da bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında geçen hafta yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) ele alınan yeni istihdam paketinin ayrıntıları netleşti. Buna göre kadınlara, özürlülere ve uzun süre işsiz kalan vatandaşlara öncelik verilecek. Özellikle kadınların iş bulmalarını kolaylaştırmak için, özel teşvikler sağlanacak.  Mevzuatta yer alan, kadınların evde oturmalarını özendirecek düzenlemeler kaldırılacak. Örneğin, evlenen kadınların bir yıl içinde işten ayrılması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanmalarına yönelik düzenlemeler mevzuattan çıkarılacak. Yine kadınların işten çıkmalarına neden olan bebek bakımları konusunda yeni düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemelerin başında ise çocuk bakım hizmeti sağlayan işyerlerine vergi teşvikleri sağlanması geliyor. Düzenlemeler arasında şiddet mağduru kadınların istihdamına yönelik uygulamaların da yer alması planlanıyor.
 
Çalışan kadınları bekleyen teşvikler
 
- Çocuk bakım hizmeti sağlayan işyerlerine teşvik verilecek. Çocuğu olan ailelere bakım yardımı verilmesi sağlanacak. Ayrıca ailelerin gelir durumları ve çocuk sayısına göre çocuk bakım kuponu verilecek.
 
- İşverenlerin çocuk bakımına ilişkin harcamalarına ise vergi muafiyeti getirilecek.
 
- Ev hizmetlerinde çalışan kadınların kayıtlı çalışmaya geçmeleri ve sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları da özendirilecek.
 
- Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) bünyesinde kadınlar için özel birimler oluşturulacak.
 
- Kadın konukevlerindeki şiddet mağduru kadınlar, hükümlülük süresi bir yıldan az olan cezaevindeki kadınlar ile kocası ölmüş veya boşanmış kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarının sağlanması için projeler hazırlanacak. İşe yerleştirmede bu gruptaki kadınlara öncelik verilecek.
 
- Kadınların işgücünün daha maliyetli olmasına neden olan çeşitli düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi hedefleniyor.
 
- Kadınların istihdamını arttırmaya yönelik olarak SSK teşvikleri getirilecek.
 
star