Ada yakınlarında gerçekleşen buluşmada konuşan Olsen, Utoeya’daki kampın 20 yıllık gönüllü çalışanı olan annesi Monica Bosei için, “Annem Utoeya, Utoeya ise annem demekti. Onu çok özlüyorum” dedi. Helene Bosei Olsen, kendisini dinleyen Norveçlilere arkadaşlarını ve annesini kaybetmesine rağmen şu mesajı verdi: “Teröristlerden nefret etmenizi değil onlara sevginizi göstermenizi diliyorum. Ölenler ve yakınları için sevginizi, sıcaklığınızı göstermenizi istiyorum.” Aynı zamanda Norveç Denizcilik Müzesi Müdürü olan 45 yaşındaki Monica Bosei’nin, geçen hafta cuma günü adaya Breivik’in de içinde bulunduğu feribotla geçtiği ortaya çıktı. 
 
‘Yanıt demokrasi’ 
Norveç, yaralarını sarmaya çalışırken Başbakan Stoltenberg, demokrasi ve açık toplumdan taviz olmayacağı vurgusu yaptı. 
 
Cuma günü 76 kişinin öldüğü çifte saldırıyla ‘barışçıl’ dünyası yıkılan Norveç normale dönmeye çalışırken Başbakan Jens Stoltenberg şiddete ‘daha fazla demokrasi ve daha fazla açıklıkla yanıt vereceklerini’ söyledi. Ülkede güvenlik açığı tartışılırken Stoltenberg zaman içerisinde önlemleri gözden geçireceklerini ama Norveçlilerin şiddet ve politikaya katılmaktan korkmadıklarını göstermek suretiyle kendi kendilerini savunacağını vurguladı. Stoltenberg “Önlemlere paralel olarak açık, demokratik, kapsayıcı bir toplum olmak son derece mümkün” ifadelerini kullandı. 
 
Oslo ve Utoeya adasındaki saldırıların tek zanlısı Anders Behring Breivik, saldırıdan önce yayımladığı bildirisinde ‘Batıyı Müslüman kolonizasyonundan kurtarmak için savaş başlattığını’ savunurken Stoltenberg “Demokraside fanatik görüşler yasal fakat bunları şiddet yoluyla hayata geçirmek yasadışıdır” değerlendirmesinde bulundu. Oslo’daki camide de Veliaht Prens Haakon ve Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere’un katılımıyla tören düzenlenip terörün toplumu bölemeyeceği mesajı verildi. 
 
Bakan ofisine gitti 
Oslo’da bombalı saldırıya hedef olan hükümet binalarının bulunduğu bölgede işyerleri yeniden açılırken dün Yönetim ve Kilise İşleri Bakanı Rigmor Aasrud, sembolik bir normalleşme adımı olsun diye harap olan ofisine gitti. 
 
Bin kişiye manifesto 
Norveç’teki çifte saldırının mimarı Anders Behring Breivik, saldırıdan yaklaşık 1 buçuk saat önce, aralarında Norveçli milletvekili Tanguy Veys’in de bulunduğu 1000’den fazla kişiye manifestosunu göndermiş. Saldırılardan önce Avis adlı firmadan iki araç kiraladığı ortaya çıkan Breivik’in, 6 ton gübre kullanarak bomba hazırladığı çiftlik evinin aylık kirasının 1000 euro olduğu belirtildi. (OSLO/REUTERS-DAILY MAIL-TELEGRAPH)