Yaklaşık dokuz ay boyunca içinde yaşayan bebeğini kucağına alıp evine dönen anne, bakıma muhtaç olan bebeğini en iyi şekilde büyütebilmek için elinden geleni yapıyor.

Altı hafta devam eden lohusalık döneminde bebek kadar annenin de hem sosyal hem de fiziksel bakıma ihtiyacı oluyor.

International Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. İlknur Çitil, bebeğin emmeyi, annenin ise emzirmeyi öğrendiği lohusalık döneminde, sütün az miktarda geldiğini söylüyor.

Ancak annenin ruh hali pozitif ve bebeğin de aktif olduğu takdirde sütün günler içinde hızla çoğalacağını belirtiyor.

Bu dönemde bol sıvı tüketmenin süt miktarına olumlu etki yapacağını kaydeden Çitil, "Tatlı yemek gibi ek yöntemlere başvurmak gerekmiyor. Emzirme döneminde meme başının temizliğine dikkat etmek ve memelerde fazla süt birikmesine izin vermemek önem taşıyor.

Değişen hormon dengesine bağlı olarak emzirirken yaşanan ani terlemelere karşı, sık sık ılık duş almak ve rahat kıyafetler giymek yardımcı olur." diyor.

Bebeğin emmesinin ardından memede halen sertlikler ve hassasiyet varsa, memenin pompa ya da elle boşaltılması gerektiğinin altını çizen Çitil, sütün ileride kullanmak üzere süt poşetlerine alınması tavsiyesinde bulunuyor.

Lohusalık dönemindeki kanamaya da dikkat çeken Çitil, bu dönemde annenin dikkat etmezse rahim enfeksiyonu kapma ihtimali olduğunu dile getiriyor. Çitil, ateş ve karın ağrısı gibi durumlarda kadınların zaman kaybetmeden doktora gitmeleri gerektiğini söylüyor.