UNICEF’e göre 500 bin çocuk ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. Son üç ayda açlıktan 5 yaşın altındaki 29 bin çocuğun öldüğü tahmin ediliyor. Ölenlerin çoğunu ise göç yollarında terk edilen çocuklar oluşturuyor. Mülteci kamplarına ulaşmak için çok sayıda çocuklarıyla yollara düşen Somalili annelerse, ellerindeki kıt yiyecekleri ve suları tükenmek üzereyken “hangi çocuklarını ölüme terk edeceklerine karar vermek” gibi korkunç bir seçimle karşı karşıya kalıyor.
 
Bırakmaya mecburdum
 
Wardo Mahmud Yusuf adlı kadın, Somali’deki kuraklık ve kıtlıktan kaçmak için iki hafta boyunca sırtında bir yaşındaki kızı ve yanında 4 yaşındaki oğluyla yürümek zorunda kaldı. Yolculuğun sonuna doğru çocuk iyice bitkin düştü ve annesi serinletmek için oğluna su verdi, ancak çocuk bilinçsiz vaziyette, su içecek halde değildi. Yusuf, kendisiyle birlikte kaçan diğer ailelerden yardım istedi, ancak kendi canlarının derdine düşmüş insanlardan durup yardım eden olmadı. Bunun üzerine 29 yaşındaki kadın, çok zor bir karar vermek zorunda kaldı. Şu anda Kenya’daki mülteci kampında kalan Yusuf, “Sonunda onu yolda bırakarak, Allah’a emanet ettim. O anda hayatta olduğundan eminim. Bu içimi burkuyor. Şimdi ne zaman onun yaşında bir çocuk görsem fena oluyorum” diye anlattı.
 
Ölen bebeğe su vermedi
 
Fadime Sakow Abdullahi adlı kadın da kucağındaki bebeği ve 2, 3, 4 ve 5 yaşlarındaki diğer çocuklarıyla Dadaab’a ulaşmaya çalışıyordu. Anne yolda fenalaşan iki çocuğunu bir ağacın altında bırakıp diğer çocuklarını kurtarmak için gitti.
 
Yasını bile tutamadım
 
Yolda 3 yaşındaki çocuğu ölen Fakid Nur Elmi de çocuğunu, kuru dalların arasına alel acele gömdükten sonra daha yasını bile tutamadan yola devam ettiğini, çünkü arkada bekleyen 5 çocuğunun daha bulunduğunu, onları kurtarmak için bunu yapmak zorunda kaldığını anlattı.
 
Başbakan 18 Ağustos’ta Somali’ye gidiyor!
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın eşi ve kızı ile katılacağı Somali gezisinin tarihi 18 Ağustos olarak belirlendi. Bu tarihte İstanbul’da olması beklenen Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmet’in de Erdoğan’ın uçağı ile ülkesine dönmesi ihtimali bulunuyor. Erdoğan, 19 Ağustos’ta dönecek.