Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Ar-Ge kuruluşu olan DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) roporuna göre, ucuz oyuncaklar tehlike saçıyor.

Yurtdışında yapılan bilimsel araştırmalarda, ucuz oyuncakların normalden 24 kat daha fazla fenol maddesi ve toksit maddesi içermesi nedeniyle, çocuk sağlığı ve gelişimi için riskler taşıdığı ve çocuklara büyük zararlar verebileceğini belirtilen DESAM Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Avcı, Kaplan, son zamanlarda ucuz olması nedeniyle büyük rağbet gören Çin malı oyuncaklarında zehirli maddeler içerebileceğini söyledi.

Oyuncak alırken, ucuz olması yerine, sağlıklı ve eğitici olmasına dikkat edilmesi gerektiği kaydeden Gürkan Avcı, ucuz oyuncaklarda kullanılan bazı hammaddelerin ve kimyasalların insan ve çevre sağlığına çok zararlı olduğu ve anne babaların oyuncak alırken ucuza kaçmamaları gerektiği belirtti.

Anne babaların, Sağlık Bakanlığı yönetmeliğine uygun ve Türk Standartları Enstitüsü"nün CE işaretini taşıyan oyuncakları alınması gerektiğini belirten Avcı, Anne babalara oyuncak alırken şu tavsiyelerde bulundu, "Oyuncaklar çocuğun gelişim basamağına uygun ve eğitici, öğretici, eğlendirici olmalıdır. Oyuncak alırken, çocuğun öğretmeninden rehberlik yapmasını istemek önerilebilir. Oyuncaklar fiziksel yaralanma riski oluşturmayacak tasarımda olmalıdır. Özelikle küçük yaş çocuk oyuncakları, emme ve nefesle çekilmeye karşı yutulmayacak boyutlarda olmalı, boya içermemelidir. Oyuncaklar, çocuğu veya başkalarını yaralama riski taşımamalıdır. Oyuncakların, yanabilir tehlikeli bir element ve parlayıcı maddeler içermemesine dikkat edilmelidir. Elektrikli oyuncaklar ve parçaları 24 voltu geçmemelidir. Hastalık ve mikrop toplama riskini taşımayan maddelerle imal edilmiş oyuncaklar tercih edilmelidir. Oyuncakların radyoaktif maddeler içermemesi gerekmektedir.”