Ali İsmail Korkmaz'ın, Eskişehir'de Gezi Parkı protestoları sırasında dövülerek öldürülmesiyle ilgili dava Kayseri'de görüldü. Anne Emel Korkmaz duruşma sırasında oğlunun dövüldüğü an anlatılırken sanıklara tepki gösterdi. Otopsi raporunun okunduğu duruşma 9 Ekim 2014 tarihine ertelendi

Eskişehir’deki gezi parkı eylemleri sırasında, girdiği bir ara sokakta, aralarında polislerin de olduğu çok sayıda kişi tarafından feci şekilde dövülen ve burada aldığı darbeler nedeniyle daha sonra hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’la ilgili dava Kayseri’de görülüyor. Davanın bugünkü duruşmasında, Ali İsmail Korkmaz’ın otopsi raporu ve olaya tanık olan kişilerin beyanları okundu. Otopsi raporunun okunması sırasında bazı detayların açık şekilde belirtilmesine dayanamayan acılı anne Emel Korkmaz, duruşma salonundan ayrıldı.

OTOPSİ RAPORU OKUNDU

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurumu otopsi raporunda, "Kişinin ölümünün kafa travmasına bağlı beyin kanaması ve buna bağlı komplikasyonlardan kaynaklandığı, mevcut hastalık nedeniyle kullandığı ilaçların kafa travması nedeniyle ölümünü hızlandırdığı, kafa travması olmasaydı ölümünün gerçekleşmeyeceği" ifadeleri yer aldı.

İstanbul Adli Tıp Kurumunun raporunda ise "beyin kanaması ve sonrasında meydana gelen komplikasyonlar nedeniyle ölümün gerçekleştiği, sağ omuz arka tarafındaki kırığın kişinin hayati fonksiyonlarına etkisinin orta derecede, kafa ve yüz bölgesine yönelik travmaların kişinin hayatını etkileyecek derecede olduğu" vurgulandı.

Korkmaz'ın darp olayına bağlı yaralanması ile ölümü arasında illiyet bağı bulunduğu belirtilen raporda, "Kişinin kendinde mevcut kalp damar ve kapak hastalığı nedeniyle kullandığı ilaçların darp eylemi sonucu meydana gelen beyin kanaması olayını güçlendirdiği ve ölümünü kolaylaştırdığı oy birliği ile mütalaa olunur" görüşlerine yer verildi.

"ALLAH BELANIZI VERSİN"

Anne Emel Korkmaz, otopsi raporları okunurken fenalaşınca yakınları tarafından salon dışına çıkartıldı. Anne Korkmaz, bir süre sonra tekrar salona alınarak duruşmayı takip etti.

Raporlardaki telsiz konuşmalarında başpolis Şaban Gökpınar'ın, "Şaban timine sahip ol" diye uyarıldığı ortaya çıktı. Ayrıca telsiz kaydında, "Çevik Kuvvet gözaltı yok sadece dağıtacağız" denildiği anlaşıldı. Sanık başpolis Gökpınar ise konu hakkında, "Benim o gün telsizim yoktu, kastedilen başka bir Şaban olabilir" şeklinde savunma yaptı.

Anne Emel Korkmaz oğlunun dövülme şekli anlatılırken sanıklara dönerek, "Allah belanızı versin, kızınıza mı tecavüz etti, dayanamıyorum hakim bey" deyince salon karıştı ve karşılıklı laf atmalar yaşandı.

Raporların okunmasının ardından savcı sanıkların tutukluluk halinin devamını ve davanın birleştirilmesi talebinin reddini istedi.

DEMİRTAŞ DA DURUŞMADAYDI

Duruşmayı izlemek için Kayseri’ye Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin yanı sıra, Gezi Parkı gösterileri sırasında hayatını kaybeden diğer gençlerin aileleri de geldi. Korkmaz ailesinin tüm fertlerinin yer aldığı duruşmada, Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, ahmet atakan'ın annesi Emsal Atakan da katıldı. CHP ve HDP'li siyasiler de davaya yoğun ilgi gösterdi.
Selahattin Demirtaş, duruşma için geldiği Kayseri’de Erkilet Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, " Türkiye ’de insanların birbirini döverek öldürmeyeceği bir ortamı, hepimizin linç öfke, öfke ve kinle yaklaşmayacağı bir ortamı yakalamamız gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'la birlikte HDP'li vekiller Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken ile CHP'li vekiller Şevki Kulkuloğlu, İlhan Cihaner ve Gökhan Günaydın salonda yer aldı.Uluslararası Af Örgütü gözlemcileri de duruşmayı izliyor.

ADINI KOLUNA YAZDIRDI

Bu arada Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz’ın, oğlunun adını sol koluna dövmeyle yazdırdığı ve Ali İsmail yazılı bir kolyeyi boynuna taktığı görüldü. Anne Korkmaz, "Oğlum geri gelmeyecek. O acı dinmeyecek. Ama katiller de rahat sokakta dolaşmasınlar. Adaleti bulmak için Kayseri'deyiz" dedi.

Anne Emel Korkmaz, Gezi olaylarında yaşamını yitiren Ethem Sarısülük'ün annesi Saykı, Abdullah Cömert'in annesi Hatice, Berkin Elvan'ın babası Sami, Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali'nin de aynı acıları yaşayan kişiler olarak kendisini Kayseri'deki davada yalnız bırakmadıklarını söyledi. Emel Korkmaz, DHA muhabirine sol kolunda oğlunun adı ve kırmızı bir kalp işaretinin bulunduğu dövme ile boynundaki 'Ali İsmail' yazılı kolyeyi gösterirken, şöyle dedi

"Bunları, Alimin ölümünden 10 gün sonra yaptırdım. Ben, hep karşıydım böyle şeylere. Ama, acısını içime gömdüğüm Alim bana bunu da yaptırttı. Kolyeye de karşıydım. 'Neden isimlerini taşıyorlar?' derdim. Onu da Alim için yaptırdım. Alişimin, adını, hatırasını taşımak istedim. Gerçi o benim yüreğimde, beynimde, aklımda, her yerde. Ali İsmail'i kalbime kazıdım. Yine de ismini taşımak istedim."

"ONLAR İNSAN KANI TAŞIMIYOR MU?"

Anne Emel Korkmaz, Gezi olayları sırasında dövülüp 38 gün komada kaldıktan sonra 10 Temmuz2013 tarihinde hayatını kaybeden oğlunun pusu kurularak katledildiğini, bazı kişilerin saçma sapan şeylerle katilleri sıyırmaya çalıştıklarını anlatırken şöyle devam etti:  "Görüntüler ortada. Nasıl bir vicdan? Onlar insan kanı taşımıyor mu bu raporu verenler? Onların evlatları, anneleri yok mu? Empati kursunlar; 'Benim çocuğumun başına böyle bir şey gelmiş olsa, acaba ben ne yapardım? Annem ne yapardı?' Onu düşünsünler. Yani hangi vicdanla, hangi dinle böyle bir şey yapabiliyorlar? Çocuğa tekme atıyor, benim oğlum beyin kanaması geçiriyor, doktor 'Bir şeyin yok' deyip eve gönderiyor. Oğlumu darp eden katil insan olamaz. 'Travma var' diye rapor veriyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu nasıl bir ülkede ve nasıl bir hükümet tarafından yönetildiğimizin bir göstergesidir. Adaleti bulmak, oğlumun katillerinin cezalandırılması için buradayım. Oğlum geri gelmeyecek. O acı dinmeyecek. Ama katiller de rahat rahat sokakta dolaşmasınlar. Onlar da cezalandırılsın ki, başka canlar yanmasın, başka anneler ağlamasın diye. Biz bunu istiyoruz."