İstanbul'da dün hayatını kaybeden yönetmen Ahmet Uluçay, son yolculuğuna uğurlanıyor. Uluçay için Beyoğlu Sineması'nda düzenlenen törene Türk sinemasına emek veren çok sayıda önemli isim katıldı. Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, Uluçay'ın yerinin doldurulamayacağını kaydetti. Pelin Esmer de Uluçay'ın 'Hem zanaatkar, hem sanatçı" yönü olduğunu söyledi.

BABAYI KAYBETMENİN ACISI

Uluçay'ın oğlu İdris Uluçay da babasını değil, yakın arkadaşını kaybettiğini dile getirerek, 'Bazen hastalığı için kaygılanırdım. Bana 'Hayır, daha anlatacak yüzlerce hikayem var, onları anlatmadan bir yere gitmem' derdi, ama sözünü tutmadı' diye konuştu. Kardeşi Kamil Uluçay ise ağabeyinin sağlık durumundan bahsedilmesini istemediğini belirterek, hastalığı kabul etmediğini söyledi. Uluçay, ağabeyinin küçüklüğünden beri sinema hevesi olduğunu dile getirerek, aynı zamanda roman da yazdığını kaydetti. Bazı sevenlerinin gözyaşlarını tutamadığı törende, Uluçay ile ilgili paylaşılan bazı anılar da salondakileri zaman zaman güldürdü. Uluçay'ın cenazesi, bugün Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Tepecik Köyü'nde toprağa verilecek.

Kaybetmedik asıl kazandık

Yönetmen Ezel Akay, son 3 yılda ilk filmlerini çeken birçok genç yönetmenin Uluçay'ın hikayelerinden ilham ve cesaret olarak işe başladıklarını ifade etti. Uluçay'ın ilginç üsluplar denediğini vurgulayan Akay, 'Biz onu bedenen kaybettik ama kazandık diye düşünüyorum. Çok ilginç bir kazanımı oldu Türk sinemasının Ahmet sayesinde. Kısa filmleri biraz daha dikkatle incelendiğinde en azından Türkiye'de hiç denenmemiş araçların ve duyguların bir araya geldiğini görüyoruz' dedi.

Sinemanın 'Âşık Veysel'i

Reis Çelik, "Ahmet Uluçay sinemamızın Âşık Veysel'i, Nasreddin Hocası, Pir Sultan Abdal'ı. Öyle geldi, öyle gidiyor. O, bozkırda küçük bir sinema ampulü yakmıştır. O, ülkemizin sinemasında sonsuza kadar hiç sönmeden yanacak kadar güçlü bir ışık yakmıştır' diye konuştu.

Filminde keşke oynayabilseydim

Sumru Yavrucuk Uluçay'ın dünyanın en basit hikayelerinden başyapıtlar ortaya çıkardığını belirtti. Yavrucuk, 'O tekti, o teki kaybettik. Onun filminin tek karesinde yer almak için her şeyi verirdim' dedi.

Yarım kalan filmini çekeriz

Mustafa Altıoklar, "Kütahya'nın bir köyünde çok değerli eserler bırakarak göçtü gitti. Yarım kalmış filmini tamamlamaktan derneğimiz onur duyacaktır' dedi

Hepimizi şaşırttı

Safa Önal 'Ankara Sinema Günleri'nde jüri üyesiyken 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filmini izlediğini anlatarak, bütün seyirciler ve jüri üyeleri gibi büyük bir şaşkınlık ve hayranlık duyduğunu dile getirdi./yeni şafak