Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile resmi temaslarda bulunduğu Trablus'taki Radisson Blue Oteli'nde bir grup gazeteciyle sohbet etti. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız, bir gazetecinin 'Azerbaycan ile doğalgaz sorunu çözüldü mü?' sorusu üzerine, 'Buna sorun demiyoruz. Fiyatlandırmada anlaşma sağlanacağını ümit ediyorum. Geri ödemede sıkıntımız yok. Fiyat farkı olu- şursa geri ödeme yapılacak' diye konuştu.

2010'DA ÖZELLEŞTİRME BİTECEK

Akkuyu ve Sinop Nükleer santral ihalelerinin birlikte yapılmasının söz konusu olup olmadığının sorulmasına karşılık Yıldız, 'İhale olarak demiyorum, bu işin sağlıklı ama hızlı olmasını sağlamak lazım. Nükleer santrallerin yapımıyla alakalı kararlılığımız ihale sürecinden bağımsız şekilde sürüyor' dedi. Elektrik dağıtım şirketlerindeki özelleştirmelere ilişkin soruya da Yıldız, 'Elektrik dağıtım şirketlerinin büyük oranda özelleştirilmesinin 2010 yılı sonunda bitmesi lazım' cevabını verdi.

TPAO İŞBİRLİĞİ İÇİN DEVREDE

Libya'daki temaslarına da değinen Yıldız, Libya'nın milli şirketi NOC Başkanı ile yaptıkları görüşmede, Fizan bölgesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından yapılan arama sahasının genişletilmesini talep ettiklerini, bu konuda da önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi. Yıldız, burada yaptıkları temaslarda, Libya'nın bazı Avrupa ülkelerinde bulunan rafinerilerinden mamul malzeme alma düşüncesini illettiklerini, dağıtım şirketleri konusunda da işbirliği yapmak için çalışmanın bayramdan sonra gerçekleştirileceğini ifade etti.

KAYNAK KAPASİTEMİZ BELLİ

Taner Yıldız, Libya'daki görüşmelerde 'su konusunun gündeme gelip gelmediğinin' sorulması üzerine 'Türkiye'nin belli su kaynakları var. Libya ile karşılaştırılmayacak oranda. Hatta bir espriyle beraber, 'su verip petrol alalım' tarzında konuşuldu. Onun da tabii ki teknik altyapısını oluşturmamız lazım, ondan sonra daha detaylı bilgi veririz' diye konuştu.

Eylemcilerle de görüşmek isterim

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Greenpeace üyelerinin eylemine ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:'Libya'daydım. Bakanlıkta olmam halinde Greenpeace üyeleriyle her zaman görüşüyoruz. Bu konuda görüşmeyi şahsen isterdim. O yüzden bayramdan sonra bir bayramlaşmaya gitmeyi, kendileriyle karşılıklı fikir alışverişinde bulunmayı düşünüyorum. Belki ikna etmek çok iddialı bir laf olabilir. Bu konuda ikna etme ihtiyacı ne onlar ne biz hissetmiyor olsak bile karşılıklı fikirlerimizi paylaşmanın doğru olacağı kanaatindeyim.' Bakan Taner Yıldız, nükleer ihale konusunda kararlı olduklarını ve Rusların da ilgili süreci yakından takip ettiklerini söylemişti.

Türkiye enerji naklinde çok önemli bir köprü

“Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına yeni hatların eklenmesi lazım” diyen Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Dr. Fatih Birol, Nabucco gibi yeni enerji boru hatlarının hayata geçirilme-sinin de önemine vurgu yaptı


Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Dr. Fatih Birol, Türkiye'nin enerji kaynakları bakımından fakir bir ülke olduğunu, mutlaka nükleer enerjiye yönelmesi gerektiğini ve akıllı politikalar izlemeye devam etmesi durumunda da enerji naklinde dünyanın bir numaralı ülkesi olabileceğini söyledi. Türkiye'nin her geçen gün artan enerji ihtiyacına dikkat çeken Birol, Türkiye'nin enerji konusunda atması gereken adım- ların da israftan kaçınma, nükleer ve yenilenebilir enerjiye yatarım olarak dile getirdi.

CİDDİ YATIRIMLAR ŞART

Nükleer enerji konusunda Türkiye'nin daha fazla vakit kaybetmeden bir karar alması tavsiyesinde bulunan Birol, “Türkiye'de nükleer enerjiye ciddi olarak yatırım yapılmalı ve bu konuda zaman kaybedilmemeli. Türkiye'nin enerji sisteminin ana sütunlarından birisinin mutlaka nükleer enerji olması gerekiyor” dedi.Türkiye'nin nükleer enerji santrallerini kurmaya yetecek teknolojisinin olmadığını ancak bunun aşılabilecek bir sorun olduğunu kaydeden Birol, Ankara'nın dünyada nükleer enerji teknolojisine sahip çok sayıda ülkeyle çalışarak bu sorunu aşabileceğini belirtti.

AVANTAJIMIZ VAR

Bölgedeki etkinliğe dikkat çeken Birol, “Türkiye enerjide dünyanın 5. gücü olabilir. Ancak bunun olabilmesi için bugün Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına yeni hatların eklenmesi lazım. Özellikle Nabucco gibi yeni enerji hatlarının hayata geçirilmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı./yeni şafak