Hamas'ın, 2006'da kaçırdığı İsrailli asker Gilad Şalit'i serbest bırakmak için Tel Aviv'den, hapisteki tüm Filistinli kadın mahkumları istemesi, anlaşmayı tehlikeye soktu

Hamas ile İsrail arasında, 5 yıldır militanların elinde rehin tutulan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması için yapılan anlaşmada son dakika krizi patlak verdi. Filistin kaynakları, Hamas'ın anlaşmanın ilk halinde İsrail hapishanelerindeki 27 Filistinli kadın mahkumu serbest bırakmayı kabul eden Tel Aviv yönetiminden, hapisteki 38 kadını bırakmasını istediğini belirtti. Talebe, İsrail tarafının cevap vereceği bilinmiyor. Anlaşma, Gilad'ın geri verilmesi karşılığında, İsrail hapishanelerinde tutulan, 27'si kadın 1027 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını öngörüyordu.

ALMANYA SAHİPLENDİ
Alman istihbarat servisi BND'nin şefi Ernst Uhrlau, ülkesinin Şalit'in serbest bırakılmasına yönelik anlaşmada rol oynadığını öne sürerek, anlaşmanın Almanya için büyük bir başarı olduğunu savundu. Buna karşın Alman istihbaratçılar, anlaşmanın hala son derece 'kırılgan' olduğunu vurguluyor.

'İlişkileri tamir fırsatı'

İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı, Kadima milletvekili Şaul Mofaz, Ankara'nın Şalit'in serbest bırakılması müzakerelerine katılımının, İsrail için bölgesel stratejik müttefiki Türkiye ile ilişkilerini tamir etmesi için bir fırsat oluşturduğunu söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de, anlaşmaya katkılarından dolayı Başbakan Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmişti.
habertürk