Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Gökçe başkanlığındaki araştırma grubu tarafından 'Türkiye'nin Gündemi ve Seçmen Eğilimleri' konulu anket, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Anket sonuçlarına göre; şu an AK Parti yüzde 34.0, MHP yüzde 19.3, CHP ise yüzde 18.8 oya sahip iken, anketin en çarpıcı verisi ise muhalefet seçmeninin liderini başbakan olarak görmek istememesi oldu.

Buna göre, CHP'nin oy oranı yüzde 19'larda seyretmesine rağmen Deniz Baykal'ı başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 14'lerde kaldı. Aynı şey MHP Lideri Devlet Bahçeli için de söz konusu oldu. MHP oyunu yaklaşık yüzde 19'a çıkarmasına rağmen, Bahçeli'yi başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 16 olarak belirlendi.

Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırma gurubu tarafından kapsamlı bir anket yapıldı. Ankete katılanların yüzde 50'si, işsizliği Türkiye'nin en büyük sorunu olarak değerlendirdi. İkinci sırayı hayat pahalılığı alırken, üçüncü sırayı bölünme tehlikesi aldı. Türkiye'nin gündemini kendi gündemi yapamayan ve çözüm üretemeyen partilerin oyları aşağıya çekildi.

Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Gökçe, anketin tarafsız bir gözle yapıldığına dikkat çekti. Prof. Gökçe, gelecek seçimlerde oy kullanacakların ideoloji değil, ekonomik kriterler altında sandığa gideceğini aktardı.

CHP'nin toplumun değer yargılarıyla barışık olmadığı izlenimini uyandırmasının oy kaybında büyük etkisi olduğunu aktaran Gökçe, "CHP, toplumun gündemini kendi gündemi yapamıyor. AK Parti'nin belirlemiş olduğu gündem doğrultusunda daima savunma pozisyonunda bulunması CHP'yi eriten başlıca faktörler arasında gözüküyor. CHP'li Onur Öymen'in açıklamasından dolayı İstanbul, Tokat, Nevşehir, Niğde gibi illerde alevi vatandaşlar büyük çapta CHP'den koptular." dedi.

"TÜRKİYE'DE İKTİDAR DEĞİL MUHALEFET SORUNU VAR"

Yapılan anketin en çarpıcı sonucu ise muhalefet seçmeninin liderini başbakan olarak görmek istememesi oldu. CHP seçmeninin Deniz Baykal'ı başbakan olarak tasavvur edemediğine dikkat çeken Orhan Gökçe, şöyle devam etti:

"CHP'nin oy oranı yüzde 19'larda seyretmesine rağmen Deniz Baykal'ı başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 14 olduğu gözlendi. Aynı şey MHP için de söz konusu. MHP oy oranını yüzde 19'lara çıkarmasına rağmen, Devlet Bahçeli'yi başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 16'larda seyrediyor. Aslında Türkiye'de iktidar sorunu değil muhalefet sorunu var. Öncelikle onu tespit etmek lazım. Yani muhalefet partileri, iktidar alternatifi olarak toplum tarafından görülmüyor. Yani toplum bunlara artık ebedi muhalefet rolü biçmiş gözüküyor. Dolayısı ile bunların şanslarını da en büyük bazda bunlar etkiliyor. Yani insanların gönüllerinde parti olarak başka birisi yatmasına rağmen liderlerini tam olarak benimsemiş gözükmüyorlar. Bu da Türkiye'deki siyaseti belirli ölçeklerde çıkmaza sürüklüyor. Kimisi iktidar sorunu var diyor fakat esas önemli olan muhalefet sorunudur. Anket sonuçlarına göre, muhalefetin iktidar olma niyeti yok gibi gözüküyor."/milliyet