Suriye’de “Öfke Günü” gösterilerinde 48 kişi yaşamını yitirirken, aynı gün 234 Suriyeli’nin Türkiye sınırına akın etmesi Ankara’da mülteci akını endişesi yarattı. Davutoğlu acil durum toplantısı düzenledi. Sınırda önlemler artıyor.

SURİYE’de dün cuma namazı sonrası yapılan protesto eylemlerinde 48 kişinin ölmesi, akşam saatlerinde de 234 Suriyelinin Hatay-Yayladağı sınırında tel örgüleri aşıp sınırı geçmeleri üzerine Ankara’da “sınır alarmı” verildi. Seçim çalışmaları için aday olduğu memleketi Konya’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gelişmeler üzerine programını yarıda keserek Ankara’ya döndü, devletin ilgili birimleriyle dışişleri bakanlığı konutunda acil durum toplantısı yaptı.

Genelkurmay ve MİT de var

Davutoğlu’nun başkanlığında 21.30’da başlayan ve geç saatlere kadar süren toplantıya İçişleri Bakanı Osman Güneş, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu katıldı. Toplantıda Suriye’deki olayların Türkiye sınırına doğru yayılması halinde, sınır kapılarında olası göç durumunda kurulacak sahra tipi hastaneleri de içeren çadır kentler ve terörist sızmalara karşı alınacak sivil ve askeri birtakım tedbirler görüşüldü. Suriye sınırında polis ile askerin daha hızlı ve etkin şekilde uyum içinde çalışmasına yönelik görüşlerin değerlendirildiği toplantıda Kızılay’dan da her an büyük bir göç dalgasına karşı hazırlıklı olması istendi. Yetkililer göç dalgası olması halinde asıl hedefin, göçün Suriye toprakları içinde kesilmesi olduğunu belirttiler. Ayrıca, Hatay’ın Suriye sınırındaki diğer ilçesi Reyhanlı’da ve Cilvegözü Sınır Kapısı’nda da tedbirler alındı.

Fidan uyarmıştı

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın özel temsilcileri sıfatıyla Şam’a giderek Devlet Başkanı Beşar Esad’tan reformlar konusunda derhal harekete geçmesini istemişlerdi. Suriye’de yeni kamu düzeni ve siyasi yaşamın planlanmasına katkı amacıyla önümüzdeki hafta da bir başka heyetin Şam’a gitmesi planlanıyor.

Tel örgüleri aştılar

SURİYE’nin Hatay Yayladağı İlçesi’ne yakın Harabjoz ve çevresindeki bazı köylerinde yaşayan 243 Suriyeli, akşam saatlerinde Güveççi Köyü yakınındaki tel örgüyü aştı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriyeliler, 2-3 metre kadar Türkiye sınırını geçti. Ellerindeki Türk bayraklarıyla Türkçe “Türkler gibi yaşamak istiyoruz”, “Demokrasi istiyoruz”, “Başbakan Erdoğan’ın bize sahip çıkmasını istiyoruz” sloganları atan Suriye vatandaşlarını askerler durdurdu. Aralarında Türkmenlerin de bulunduğu grup, Ankara’dan verilen talimat sonrası minibüslerle ilçe merkezindeki spor salonuna yerleştirildi.

Uğur ERGAN / Hürriyet