Milas'taki 2400 yıllık antik mezarın ortaya çıkarılmasında rol oynayan müze müdürü ve 2 arkeoloğun 'mesleki körlük' nedeniyle başka yere tayin edildiği öne sürüldü.

Muğla Milas’ta “yüzyılın antik keşfi” olarak nitelenen ve Karia Kralı Mausolos’un babası Hekatomnos’a ait olduğu belirtilen anıt mezarın kaçakçılarca yağmalanmasını engelleyerek gün ışığına çıkaran Milas Müze Müdürü Erol Özen ve 2 arkeoloğun bakanlıkça “mesleki körlük” nedeniyle başka yerlere tayin edildiği ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, atamaların nedeninin lahdin bulunmasından önce yaşanan süreçle ilgili olduğunu belirterek şunları söyledi:

'BU İŞTE İHMAL VAR'

"Anıt mezar bulundu, ama içinde tek lahit var; içi boş, çünkü 2006’da soyulmuş. İhbarlar olmuş, müze müdürü emniyete bildirmiş, ama gereği yapılmamış, ayrıca belediye de yıkım kararı almış ama uygulanmamış. Müze müdürü bunları takip edip Bakanlığa bilgi vermemiş. Yani bir ihmal var. Her gün bu tür ihbarlarla karşılaştıkları için ciddiye almıyor, takibini yapmıyor. Müze müdürü ve arkeologlar ‘mesleki körlük’ içinde kalmışlar."

4 YIL ÖNCE SOYGUN

Aynı yetkili, M.Ö. 390 yıllarından kalan Mausolos’un babası Hekatomnos’a ait mezar odasının, keşiften 4 yıl önce soyulduğunu ve kimsenin bir şey yapmadığını belirtti. Yetkili, 2006 yılında anıt mezarın bulunduğu yerle ilgili kaçak kazı yapıldığı ihbarları yapıldığı halde gerekli önlem ve takibi yapılmadığını belirtti.