Otobüs saldırısını fırsat bilerek Gazze Şeridi'ndeki operayonlarda 15 kişiyi vuran İsrail, sınırdaki takip sırasında da 5 Mısırlı'yı öldürdü. İsrail'deki büyükelçisini geri çeken Mısır, resmi bir özür ve tazminat istedi. İsrail Savunma Bakanı hemen ardından "pişmanız" açıklamasını yaptı
 
Otobüse düzenlenen saldırıyı bahane ederek Gazze Şeridi ve Mısır sınırında kan döken İsrail'e cevap verilmekte geç kalınmadı. Mısır hükümeti, Perşembe günü düzenlenen ve 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan üç saldırının ardından, İsrail'in sınırda yürüttüğü operasyonlar sırasında 5 Mısırlı güvenlik görevlisinin öldürülmesi üzerine, İsrail'deki büyükelçisini geri çekti. Asker ölümleri, özellikle İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın yaptığı "Bu durum Mısır'ın Sina'daki kontrolünün zayıfladığını ve terör unsurlarının faaliyetlerinin genişlediğini gösteriyor" açıklamasının ardından, Mısır kamuoyunda büyük tepki doğurdu. Mısır Başbakanı Essam Şeref, kabineyi olağanüstü toplarken, yüzlerce kişi de Kahire'de bulunan İsrail Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yaptı.
 
TEK DOSTU ÜRDÜN MÜ KALACAK?
 
İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Kahire"nin kararını üzüntü verici" diye değerlendirdi. El Cezire, Mısır askeri konseyi ve istihbarat birimlerinin Başbakan Şeref'le yaptığı toplantıdan İsrail'den resmi bir özür talebi ve hayatını kaybeden askerlerin aileleri için tazminat talep edileceğini bildirdi.
 
Hemen ardından İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Mısırlıların ölümüyle ilgili "Pişmanlık duyuyoruz. Mısır'la ilişkilerimiz son derece önemli" dediği belirtildi. İsrail bu yıl başında Mısır'da yaşanan hükümet karşıtı protestolar sırasında devrik lider Hüsnü Mübarek'e destek veren nadir devletlerden biri olmuştu. İsrail, geçen yılkı Mavi Marmara baskınının ardından Türkiye'den hala özür dilemedi. Mısır, İsrail'in Ortadoğu ülkeleri arasında barış anlaşması bulunan iki ülkeden biri. Diğer ülke ise Ürdün.
 
Bizi Erdoğan kurtarır
 
Gazze Şeridi'nde İsrail uçaklarının önceki günden beri sürdürdürüğü bombardımanda çeşitli noktalarda ölen 15 kişi için cenaze töreni düzenledi. Ölen 5 yaşındaki çocuğun amcası, "Bizi Türkiye'nin Başbakanı Erdoğan kurtarabilir. İsrail'i durdurabilen bir tek o. Arap Birliği her zaman en önemli işlevi yerine getirmiştir: Seyirci olmak!" dedi. Bu arada Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın ateşkesi sona erdiğini açıkladığı iddia edildi. Ancak bir başka yetkili açıklamanın doğru olmadığını bildirdi.
 
yenişafak