Aydın Valiliği tarafından Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen 'İthal Hayvanların Satışı ve Pazarlanması' konulu toplantıya katılan Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, ithal edilen Angus cinsi büyükbaş hayvanların etlerinin kaliteli olmadığı yönündeki iddialara cevap verdi.
Türkiye"de yaşanan et krizinin ardından canlı hayvan ve karkas et ithalatının yapılmasının ardından ithal etin kilosunun 12 TL artı KDV olarak tüketiciye sunulduğunu anımsatan Genel Müdür Ulubaş, ithal hayvanların etinin kalitesi ile ilgili eleştirilerin anlamsız olduğunu savunarak, “Angus eti dünyada en kaliteli olarak kabul edilen ettir. Diyorlar ki; "Et simsiyah" İthal hayvanların eti için simsiyah tabirini kullananlar var. Erzurum Yaylası"nda yetişen tosun neyse, bizim getirdiğimiz tosunun eti de aynı. Buna inanın. Biz bu hayvanları yolda getirirken bir avuç arpa yediremiyoruz, bir avuç fenni yem yediremiyoruz. Çünkü bu hayvanlar yaylada ot ile beslenmiş. Ot ile beslenen hayvanın eti siyah olur. Fenni yem ile beslenen hayvanın eti kırmızı olur. Hem lezzeti hem de kalitesi bakımından Angusların et ve kalitesi bizim ülkemizde yetişen hayvanların et ve kalitesine uygundur. Ondan hiç kimsenin endişesi olmasın” diye konuştu.
ANGUSLAR DAĞDAN TOPLANDI
Kamuoyunda dolaşan Angusların fenni yem veya domuz yemi ile beslendiği yönündeki söylentilerinde gerçeği yansıtmadığını savunan Ulubaş, şunları söyledi: “Bu söylentilerin aslı astarı yoktur. Bu yanlış bir bilgi. Bu hayvanların hepsi yaylada ve merada beslenirken toplu halde alınıp, gemilere yüklenip buralara getirilen hayvanlardır. Bütün tahlillerini en ince detayına kadar hem getirdiğimiz ülke yapıyor hem de biz yapıyoruz. Dünyada 180 tane Angus yetiştiren ülke var. Biz bu 180 ülke içerisinden sadece 10"undan ithalat yapabiliyoruz. Niye; Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü diğer ülkelerden ithalata izin vermiyor”
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, toplantının sonunda 'İthal Hayvanların Satışı ve Pazarlanması' konulu toplantının yapılmasına yer tahsisi yapan Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü"ye Et ve Balık Kurumu tarafından hazırlanan özel bir duvar saati hediye ederek, teşekkür etti.