TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanlığı Yeni Anayasa Çalıştayı'na katıldı.

Kuzu burada yaptığı konuşmada, kendilerinin hep Başkanlık sistemini savunduklarını belirterek, "Ama bu konuda direnecek değiliz, zira bizim tek başımıza Anayasa yapacak gücümüz yok. O açıdan 'Başkanlık sistemi olmazsa, biz yokuz' dersek bu iş orada biter. Dolayısıyla bizbunu söylemeyeceğiz gönlümüzden geçse de. Parlamenter yöntem Türkiye içinişlemez, çağı geçmiş, işi bitmiş bir model ve bu sistemden bir şey gelmez bumemlekete" dedi. Kuzu sözlerine şöyle devam etti:

"Güçlü iktidarlardır ülkeleri bir yere götüren. Koalisyonlar bir önceki hükümetin yaptıklarını yer. Koalisyon demek, işlerin savsaklanması demektir. Yok böyle bir lüksümüz. O yüzden Anayasa Komisyonuna sesleniyorum, yeni bir şey yapıyoruz madem, bunların önüne geçelim. Eğer sayın Başbakan bu kadar başarı gösterdiyse 10 yıl içinde arkasında sapasağlam duran bir parlamento olduğu içindir. Ortaklık konusunda çok mahir bir toplum değiliz. Bu Anayasanın bir yıl içinde bitmesi için gayret edelim, seçim dönemine girersek bu iş bitmez diyorum."

"ANAYASA'NIN YAZIMINA YAZ AYLARINDA BAŞLANACAK"

Kuzu çalıştayın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Anayasa çalışmalarının yavaş ilerlediği ve geri planda kaldığı hükümetin yavaş davrandığı eleştirlerine yanıt veren Kuzu, "Bu konu hükümetin konusu değil, Meclis'in konusudur. Bunun altını çizmek istiyorum. 12 kişilik komisyonun başkanı Meclis Başkanıdır. Çalışmaların aslında ağır işlemediğini ancak arka plandaki çalışmaların öne çıkmadığını ifade eden Kuzu, "Şu anda hazırlık aşaması var. Sivil toplum kuruluşlarından, derneklerden, vakıflardan ve vatandaşlardan sürekli bilgi geliyor ve bu bilgiler tasnif ediliyor" dedi. Bir gazetenin kurduğu siteyle ilgili kendisine gelen bilgiyi de aktaran Kuzu, "1.5 milyon kişi siteye giriş yapmış. Biz bunu meclis olarak biliyoruz ama kamuoyu bilmiyor. Dökümanla alakalı problem yok. Ama millet daha çok katılsın isteniyor. Nisanın 30'una kadar bu sessiz gidiş devam edecek. Ondan sonra bu dökümanların harmanlanması yapılacak. Daha sonra yazım başlayacak. Yazım başlayınca kamuoyu bunu duymuş olacak, Mayıs Haziran Temmuz aylarında. Sonra da kamuoyu tartışmasına açılacak. Zannediyorum yıl sonuna doğru Kasım, Aralık gibi de Anayasa Komisyonu'nun önüne gelme ihtimali var. Beklentim o yönde" dedi.