AK Parti, anayasa değişiklik taslak metni üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Metin, MHP'ye sunuldu. MHP'nin onayından sonra teklif, TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Gelen bilgilere göre taslağa göre cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Cumhurbaşkanı parti üyesi olabilecek. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak. Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.

SEÇİMLERİN TARİHİ BELLİ OLDU

Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Teklife göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler 2019 yılının kasım ayında yapılacak. Yerel seçim 2019 yılının Mart ayında olacak. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor. Yedek milletvekilliği sistemi getiriliyor.

HSYK ÜYESİ KURAYLA SEÇİLEBİLİR

HSYK'nın yapısı değişiyor. HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı yarısını TBMM seçecek. TBMM'deki HSYK seçimlerinde ilk iki turda beşte üç çoğunluk aranacak. Seçim son tura kalırsa kura devreye girecek. Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 15'e düşürülüyor.

JANDARMA MGK'DAN ÇIKIYOR

Askeri yargı kaldırılıyor. Jandarma Genel Komutanı MGK üyeliğinden çıkarılıyor.