Sıra Anayasa Mahkemesi'nde

Türban değişikliği kabul edildi. Sıra CHP'ye geldi. Anayasa Mahkemesi için Gül bekleniyor.
Türbanı üniversitede serbest hale getiren Anayasa teklifinin Meclis'te kabul edildi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi.

'Bu değişiklikle, toplum çok ciddi gerginlik ortamına sürüklenmiş olacaktır' diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

'Ama CHP olarak Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesine gideceğiz. Bu konuda hazırlarımız devam ediyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Meclis'te kabul edilen teklif Gül'ün önüne gidecek. Cumhurbaşkanı'nın geri göndermek ya da onaylamak için 15 günü bulunuyor. Ancak Cumhurbaşkanı'nın hiç vakit kaybetmeden onaylaması ve değiştirilen kanunların Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.
Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesinin ardından Yüksek Öğrenim Kanunu'nun Ek 17. maddesindeki değişiklik gündeme gelecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti sözcüleri Ek 17. maddedeki değişiklik konusundaki önerilerine açık olduklarını ifade etmişti. Bu nedenle Yüksek Öğrenim Kanunu'nda değişiklik bir süre beklenebileceği ifade ediliyor.

BAŞVURU GEREKÇELERİ İKİNCİ MADDE

Başvuruda, Anayasanın değiştirilemez ikinci maddesinin, dolaylı olarak değiştirilmek istendiği ve bu konuda, gerek Mecliste gerek Meclis dışında AKP yetkilileri ve yöneticilerinin açıklamalarını belirteceğiz.

Aynı şekilde yargı kararlarının uygulanmaması sonucunu doğuruyor bu. Yargı kararlarını uygulamak hükümetin görevidir. Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına uymayı taahhüt etmiştir. Bu değişiklikle, AİHM kararlarının da uygulaması ortadan kaldırılmaktadır. Türkiye, vermiş olduğu taahhüdü tutmaz noktaya getirilmektedir.'

TÜRBANA ÖZGÜRLÜK İÇİN YENİ YASA GEREKİYOR

Anayasa değişikliğinden sonra, Yükseköğretim Yasasının ek 17. maddesindeki değişikliğin gündeme gelmemesi durumunda ne olacağının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, 'Bu değişikliğin yapılmış olması, türbana özgürlük getirmiyor. Değişiklik kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yasayla yapılacağını öngörüyor. Yeni bir yasa çıkmadığı sürece mevcut durum devam edecektir' dedi.


'YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve yandaşlarının yeni bir yasayı beklemeden, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin verdiği kararları ortadan kaldırmaya yönelik uygulamanın içine gireceklerine ilişkin belirtiler gördüklerini' savunan Kılıçdaroğlu, CHP olarak uygulamaların takipçisi olacaklarını söyledi.