Anayasa Mahkemesi'nin önüne türban dosyası gelirse nasıl bir karar verir? Referandum kararı türbana ışık tutuyor.İşte kamuoyunun merak ettiği bu konuda nasıl bir karar çıkacak? 2007 Ekim ayında yapılan referanduma ilişkin Anayasa değişiklik paketi hakkında iptal davası açan CHP ve DSP'ye Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar yanıt niteliğinde: Anayasa Mahkemesi sadece şekil yönünden inceler.

Mahkemenin gerekçeli kararı şimdiki türban kararına ışık tutacak türden:

“TBMM"nin hukuksal tasarrufları, Anayasa"daki ayrık durumlar dışında, Anayasa Mahkemesi"nin denetimine tabidir. Anayasa Mahkemesi"nin, Anayasa değişikliklerini şekil bakımdan denetleme yetkisi, Anayasa"nın 148. maddesinin 2. fıkrasında referanduma sunulan-sunulmayan ve yürürlüğe giren-girmeyen yönünden herhangi bir ayrıma tabi tutulamaz.

DEĞİŞİKLİK YAPMA YETKİSİNİN EVVELİYETLE TBMM"YE AİT

Nitekim Anayasa Mahkemesi halkoyuna sunulduğundan dolayı henüz yürürlüğe girmediği halde, istem üzerine 5678 sayılı Anayasa Değişiklikleri Hakkında Kanunun Anayasaya uygunluğunu denetlemiştir. Anayasa Mahkemesi"nin denetleyebildiği yasama tasarrufları üzerinde değişiklik yapma yetkisinin evveliyetle TBMM"ye ait olduğunda kuşku bulunmamaktadır.”

ERDOĞAN DA ŞEKİL DEMİŞTİ

Nitekim Başbakan Erdoğan da geçtiğimiz hafta sonu ATV'de "Anayasa Mahkemesi"ne gidebilir. Anayasa Mahkemesi"nin ondan sonra vereceği karar, şekil noktasındadır, şekil noktasından vermesi gerekir. ("Tersini verirse ne olacak?" sorusu üzerine) Bilemem. Çünkü biz bu ülkede 367 olayı yaşadığımız için söyleyecek bir şey yok. Ama Anayasa Mahkemesi"nin vereceği karara tabii ki bizim de saygılı olma durumumuz var. Orada söyleyecek hiçbir şeyim yok.” demişti.