Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, ''Günümüze hitap etmeyen anayasa tadil edilmeyip, aslında kökten değiştirilmelidir'' görüşünü bildirdi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin geniş kitlelerin görüşünü alarak yapmış olduğu anayasal değişiklik paketinin, 12 Eylül tarihinde yapılan referandum ile kabul edilerek yürürlüğe girdiğini anımsatarak, bu değişikliği beğenmeyip yeni bir anayasa yapılmalı söyleminde bulunan siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının sözlerinde samimi olup olmadıklarını görmek istediklerini ifade etti.

Nurettin Özgenç, şunları kaydetti:

''Gerek yok ama ilk üç maddeye dokunulamaz ısrarı 'çarpılırsın' anlamına mı gelmektedir? Örneğin ilk üç maddede yer alan 'Türkiye'nin Başkenti Ankara'dır' ibaresi kutsal mıdır? Gerek duyulsa değiştirilemez demenin mantığı olabilir mi? Türkiye bunları aşmalı ve bir an önce sivil anlayış ile yeni anayasasını yapmalı. Özellikle demokrasinin vazgeçilmezleri olan siyasi partiler, sendikalar, STK'lar sık aralıklarla dillendirdikleri (değişiklik kafi değil yeni bir anayasa gereklidir) sözlerinin doğru olup olmadığını, takiyye yapmadıklarını göstermelidir. Dolayısıyla gün bugünkü gündür biran önce yeni bir anayasa yapılmalıdır. Kimse ipe un sermesin. Türkiye zaman geçirmeden modası geçmiş anayasadan kurtulmalı. Günümüze hitap etmeyen anayasa tadil edilmeyip aslında kökten değiştirilmelidir. Anayasanın ilk üç maddesi bu zamanda da geçerlidir lakin "değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez" ifadesi yanlıştır. Çünkü o maddeleri de meclis kanunlaştırmıştır. İlk üç maddenin değiştirilmesine gerek yoktur ama şayet öyle karar alınırsa neden değişmesin. Türkiye'nin İstanbul dan yönetilmesinin daha uygun görülmesi halinde neden olmasın.''

A.A.