TBMM Başkanlığı için Anayasa değişikliği çalışmalarında aktif rol alması beklenen Cemil Çiçek’in adı geçiyor. Nimet Çubukçu’nun ilk kadın Başbakan Yardımcısı, Fatma Şahin’in de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olması bekleniyor.
 
SEÇİM heyecanının sona ermesinin ardından gözler, 29 Haziran’da seçilmesi beklenen TBMM Başkanlığı ile temmuz başında kurulması planlanan yeni kabineye çevrildi. TBMM Başkanlığı için Anayasa değişikliği çalışmalarında aktif rol alması beklenen Cemil Çiçek’in adı geçiyor.
 
Nimet Çubukçu’nun kabinenin ilk kadın başbakan yardımcısı olabileceği belirtiliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılandırdığı yeni kabinesinde bazı bakanları korurken, yeni isimlere de görev verecek. Anayasa değişikliği konusunda TBMM’deki uzlaşma sürecini yönetecek bir isim TBMM Başkanı olacak. Bu kişinin Cemil Çiçek olması durumunda, ilk kadın Meclis Başkanı olarak kulislerde adı geçen Nimet Çubukçu’nun bu görev için ikinci dönemi beklemesi gerekecek.
 
İçişleri operasyonu
 
Erdoğan’ın en önemli değişikliği İçişleri Bakanlığı’nda yapması bekleniyor. Adalet Bakanlığı döneminde Erdoğan’a yakın çalışan Sadullah Ergin’in bu göreve getirilebileceği öne sürülüyor.
 
Ergin’in Kürt sorununun çözümü konusunda bir süreden beri devam eden temaslarını açıktan yürütebileceği belirtiliyor. Ergin’in Adalet Bakanlığı’nda kalması durumunda, bu görev için ikinci isim Nihat Ergün olabilecek.
 
Meclis Başkanlığı’nda gündeme gelmemesi durumunda Cemil Çiçek, Bülent Arınç ve Ali Babacan’ın başbakan yardımcılıklarına kesin gözüyle bakılıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yerlerini koruması bekleniyor. AB Bakanlığı’na Başmüzakereci Egemen Bağış’ın, Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’na Veysel Eroğlu’nun getirileceği tahmin ediliyor.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na Fatma Şahin’in getirilebileceği belirtilirken, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın yeni kurulan Ekonomi Bakanlığı’na, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Kalkınma, Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün yerinin değişmemesi durumunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na atanabileceği dile getiriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’na ise yeni isimlerin atanabileceği belirtiliyor.
 
hürriyet