TBMM'de, anayasa değişiklik teklifinin 2. tur görüşmeleri devam ediyor. Yapılan oylama sonucu cumhurbaşkanına OHAL yetkisi veren 12. madde 342 'Evet' oyu ile kabul edildi. Askeri mahkemelerin yapısını değiştiren 13. madde de 343 'Evet' oyu ile Meclis'ten geçti.

13. MADDE: ASKERİ MAHKEMELERİN YAPISI

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda, 13. madde 343 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda yapılan gizli oylamaya 484 milletvekili katıldı.

Oylamada 136 ret oyuna karşılık, 343 evet oyu kullanıldı. 3 oy boş  çıktı, 2 oy geçersiz sayıldı. Çekimser oy kullanılmadı.

Kabul edilen 13. maddeye göre, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde, askerlerin görevleriyle ilgili  işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler  oluşturulabilecek.

12. MADDE: CUMHURBAŞKANINA OHAL YETKİSİ

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda, "Olağanüstü  hal (OHAL) yönetimini" düzenleyen 12. madde 342  oyla kabul edildi. 
  
TBMM Genel Kurulunda, teklifin 12. maddesinin gizli oylamasına 48  milletvekili katıldı.
 
342 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 138 milletvekili "ret" oyu  verdi. 2 oy boş ve 2 oy geçersiz çıktı. Çekimser oy kullanılmadı.
 
Teklifin 12. maddesine göre cumhurbaşkanı; doğal afet, tehlikeli  salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı  gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya  cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin  bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin  yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya  yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle  kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir  bölgesinde OHAL ilan edebilecek.
 
OHAL süresi, 6 ayı geçmeyecek.
 
Olağanüstü hal ilanı, karar verildiği gün Resmi Gazete'de yayımlanacak  ve aynı gün TBMM'nin onayına sunulacak.
 
TBMM tatildeyse derhal toplantıya çağrılacak; Meclis, gerekli gördüğü  takdirde OHAL süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya OHAL'i kaldırabilecek. Cumhurbaşkanının talebiyle TBMM her seferinde 4 ayı geçmemek üzere süreyi  uzatabilecek. Savaş hallerinde bu 4 aylık süre aranmayacak.
 
Sınırlamalara tabi olmayacak
 
Olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma  yükümlülükleri ile anayasanın "Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının  durdurulması" maddesindeki ilkeler doğrultusunda, temel hak ve hürriyetlerin  nasıl sınırlanacağı veya geçici olarak durdurulacağı, hangi hükümlerin  uygulanacağı ve işlemlerin nasıl yürütüleceği kanunla düzenlenecek.
 
Olağanüstü hallerde çıkarılabilecek Cumhurbaşkanlığı kararnameleri,  olağan dönem kararnamelerinin tabi olduğu sınırlamalara bağlı olmayacak.  Cumhurbaşkanı, olağanüstü hallerde, bu halin gerekli kıldığı konularda temel  haklar, kişi hakları ve ödevleri ile siyasi haklar ve ödevlere yönelik  sınırlamalara da tabi olmaksızın, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.
 
Bu kararnameler Resmi Gazete'de yayımlanacak, aynı gün Meclis onayına  sunulacak.
 
Savaş ve mücbir nedenlerle TBMM'nin toplanamaması hariç olmak üzere;  OHAL sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri 3 ay içinde TBMM'de  görüşülüp karara bağlanacak. Aksi halde OHAL'de çıkarılan Cumhurbaşkanlığı  kararnamesi kendiliğinden yürürlükten kalkacak.