Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Enerji Bakanı Taner Yıldız, İspanya temasları sırasında önemli görüşmeler yaptı. Avrupa Birliği Dönem Başkanı İspanya'nın başkenti Madrid'de Elcano Kraliyet Enstitüsü'nde “Avrupa Birliği'nde Akdeniz Ruhu” başlıklı sohbet toplantısına katılan Bağış, İspanya Dışişleri Bakanlığı AB İşleri Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile ayrı ayrı görüştü.

ZİHİN AÇMAK FASIL AÇMAKTAN ÖNEMLİ

Görüşmelerin çok olumlu bir havada geçtiğini belirten Bağış, AB yolundaki önemli fasıllar konusunda İspanya'dan açık destek gördüklerini söyledi ve ilginç bir tespitte de bulundu. “Avrupa Birliği'nde zihin açmak, fasıl açmaktan daha önemlidir” dedi.

Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Garrido ise, Türkiye'nin AB üyeliğini net biçimde desteklediklerini belirterek, “Gıda güvenliği, kamu alımları ve rekabet fasıllarının açılması sürecinde desteğimiz devam edecek” dedi. AB dönem Başkanı olan İspanya Başbakanı Zapatero'nun, başkanlığı döneminde liderler düzeyindeki tek toplantısını Başbakan Erdoğan ile yapacağını da ifade eden Garrido, görüşmenin Mart veya Nisan ayında gerçekleşeceğini belirtti.

SİVİL ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Gazetecilerin anayasa değişikliğine ilişkin sorularını da cevaplandıran Egemen Bağış, muhalefete seslendi. Baykal'ın anayasa değişikliği konusundaki olumlu tavrının hatırlatılması üzerine “Bütün kesimlerin kendi anayasa taslağını hazırlayıp sunmasını istiyoruz. Müşterek bir çalışma yapılması şart. Çünkü askeri anayasa ile asgari demokrasi olur. O yüzden yeni anayasa sivil bir bakış açısıyla yapılmalı” diye konuştu.

Devlet Bakanı, “Anayasada kooperatiflerin işleyişi satırlar boyu anlatılırken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin nasıl yapılacağı konusu nasıl muğlak bırakılabilir? O yüzden anayasanın değişmesi lazım” tespitinde de bulundu. Bağış, muhalefet partilerinden AB ile ilgili de destek beklediklerini kaydederek şunları söyledi: “Fasıllar açılırken muhalefet destek vermiyor. Normal takvimde birkaç faslın açılması 4 yılı bulabilir. Muhalefet samimi biçimde destek verirse işler daha hızlı yürür. Mesela önümüzdeki dönemde açılması gereken gıda güvenliği faslı bunun için önemli bir fırsat.”/yeni şafak