Başbakan Erdoğan, DTP milletvekillerinin ifade kriziyle ilgili gündeme gelen yeni formül arayışlarına ilişkin olarak, “Anayasa değişikliğine de varız, yasa değişikliğine de varız, ne gerekiyorsa” dedi . Erdoğan, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin açılışında CHP Milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gelişi sırasında ayağa kalkmamasını, “saygısızlık” olarak nitelendirdi. Daha sonra yeni yasama yılının başlaması nedeniyle TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in verdiği resepsiyona katılan Başbakan Erdoğan burada da gazetecilerin sorularını cevapladı. CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasına yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, CHP'nin tutumunu eleştirdi.

BU BÜYÜK SAYGISIZLIK

Erdoğan, “Ben sayın cumhurbaşkanımızın konuşmasını objektif ve pozitif düşüncelerin olduğu bir konuşma olarak gördüm. Cumhurbaşkanlığı makamına saygısızlığı ben teessüfle karşıladım. Önce CHP bu nezaketsizliğini gidermeli. Zannediyorum ki; TBMM çatısı altında o kürsüye çıkan cumhurbaşkanına herhalde demokratik yollardan buraya gelenlerin böyle bir saygısızlığı olmamıştır, ben rastlamadım. Bugün bunu görmek, bana göre bu çatı altında üzülecek en önemli sahneydi” dedi.

YAPMASI GEREKENİ YAPTI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarının TBMM'nin açılışına katılmasını ise “Olması gerekenleri yaptılar” diye değerlendiren Başbakan Erdoğan, resepsiyon da DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ile kısa bir süre sohbet etti. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz baykal'a kongreden sonra açılım konusunda mektup göndereceğini de sözlerine ekledi.

Askerin sürprizi Gül'ün mesajı

Açılışıa gelmekle sürprizi asker yaptı, mesajı ise Gül verdi. Meclis'te çok konuşma dinledim ama aralarından birkaçı çok önemliydi. Özal'ın “Üç özgürlük” olarak koyduğu vizyon, Demirel'in, Öcalan'ı kovmadığı takdirde Suriye'ye savaş ilanı anlamına gelen sözleri ilk hatırladıklarım. Gül'ün konuşması ise dünyanın nereye gittiğini iyi okuyan ve ülkeye ufuk tayin eden, vizyonu yüksek bir konuşmaydı. Asker, “Obama'ya gittiler ama Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet başkanını dinlemeye gitmiyorlar” şeklinde eleştiriye muhatap olmuştu. Hem eleştirilere son veren ve hem yeni başlangıç yapan bir adım attılar. Başbuğ, bayramda Mardin'de verdiği mesajları dünkü fotoğrafla tamamladı. Gül "Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye” sloganına da önemli bir katkı yaptı. Güçlü ordunun arkasına diplomasi, enerji, ekonomi gibi değerlerinin eklenmesiyle oluşan “Yumuşak Güç” tanımını ekledi. Gül'ün hukuk devletine ilişkin tanımı aslında yeni standartları gösterdi. "Devlet bazen rutin dışına çıkar" diyen Demirel Türkiye'sinden "Devletin bir görünen bir de derin yüzü olamaz” diyen Gül'ün Türkiye'sine gelindi. Gül, "Farklılıklarımız milli birliğimizi pekiştiren unsurlardır" sözleriyle muhalefete, demokrasinin uzlaşma kültürü olduğuna ilişkin sözleriyle iktidara, "Kimse farklılıkları 'yeni millet adacıkları' olarak anlamamalı" sözleriyle DTP'ye mesaj verdi.

Ergin: DTP'lilerle ilgili sorunu çözmeye çalışıyoruz

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, DTP milletvekillerinin polis zoruyla mahkemeye götürülmesi konusunda,"Bu sorunu çözmeye çalışıyoruz" dedi.

Resepsiyonda gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Sadullah Ergin, DTP Milletvekillerinin polis zoruyla mahkemeye getirilmesi yönündeki kararın anımsatılması üzerine şunları söyledi: "DTP'lilerle ilgili olarak şu anda ortada bir problem görünüyor. Bizim de görevimiz problemleri çözecek düzenlemeleri yapmak, çözümleyici çıkış yolları bulmaktır. O noktada çalıştığımızı ifade ediyorum. Ortada bir problem var. O problemi tümüyle aşma yolunda bir gayretimiz var."

Bakan Ergin, başka bir soru üzerine İmralı Cezaevi'ndeki inşaat çalışmasının devam ettiğini söyledi. İnşaat bittikten sonra nakillerin gündeme geleceğini belirten Ergin, şunları belirtti:

"Bu konuda şu ana kadar ön çalışma da yapmadık. Teknik olarak binanın inşaatı bitsin ondan sonra orada kalabilecek mahkumları belirleyeceğiz. Ayrıca orada kalabilecek mahkumlar bellidir. F Tipi cezaevlerinde kalabilecek mahkumlar oraya nakledilecek."

Kılıç: DTP davası ile ilgili belge istedik

TBMM'nin açılışı münasebetiyle verilen resepsiyona katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da gazeticelerin sorularını yanıtlarken, DTP Davası ile ilgili henüz bir gün belirlemediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "DTP davası ile ilgili belge ve bilgileri değerlendiriyoruz. Bu değerlendirme sonunda eksik bulunan belge ve bilgileri yeniden istiyoruz. Hatta bugün bile Yargıtay Başsavcılığı'ndan bazı belge ve bilgiler istedik. Rapor gelecek ki ondan sonra görüşebilelim."Kılıç, askerlere sivil yargı yolunu açan yasa ile ilgili CHP'nin yaptığı başvuruya ilişkin olarak, "Elimizde olan bir konuyla ilgili bir değerlendirme yapmam şık olmaz" karşılığını verdi./yeni şafak