Bağış, TBMM'nin ayda bir haftasını AB için ayırması gerektiğini söyledi.

Başbakanlık AB Genel Sekreteri Volkan Bozkır da, AB sürecine kamuoyunun verdiği desteğin azaldığını, bu konuda son 3-4 yıldır bir bilgi kirlenmesi yaşandığını, bu nedenle iletişime büyük önem verdiklerini söyledi.

Çevre faslı'nın açılması nedeniyle Brüksel'de yapılan toplantının dönüşünde temaslarını değerlendiren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Anayasa değişikliğinin şart olduğunu söyledi. Bağış, basın yayın kuruluşlarının yöneticileri ile Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen “Medyayla AB Süreci Değerlendirme Toplantısı”nda bir araya geldi. Toplantıya Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuz Ziya Cömert ve çok sayıda basın yayın kuruluşundan temsilci katıldı.

YENİ ANAYASA ŞART

Bağış, bugüne kadar hep “Alevi ve Kürt sorunu yok” denilerek bu sorunların halı altına süpürüldüğünü söyledi. Daha önce muhalefet partisine seslenerek “Bize bir anayasa taslağı hazırlayın ve bu taslak üzerinde anayasayı değiştirelim” dediklerini anlatan Bağış, “Aydınlık yarınlara ulaşmak için yeni bir anayasa şart” dedi. Seçim kampanyalarında Türkçe dışındaki dillerin de kullanılabilmesinin önünün açılacağını söyleyen Bağış, uzun vadede toplumsal uzlaşmayla hazırlanacak liberal bir anayasa hazırlanacağını açıkladı.

RUMLAR AYAĞINA SIKIYOR

Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Markus Kipriyanu'nun Türkiye'nin katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılabilmesi için koşullar belirleyeceklerini açıklamasıyla ilgili de konuşan Egemen Bağış, “Rum kesimi bu adımıyla hem kendi ayağına hem de AB ayağına kurşun sıkıyor. Kıbrıs'ta çözüm istiyoruz. İnanıyorum ki diğer ülkelerde Kıbrıs'ın bu adımına izin vermeyecektir” şeklinde konuştu.

Davutyan diyenlere acıyorum

Başmüzakereci Bağış, CHP Milletvekili Ensar Öğüt'ün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için sarf ettiği “Davutyan” benzetmesinin hatırlatılması üzerine ise, “Dışişleri Bakanı gecesini gündüzüne katan, sağlığından feragat etmiş, birbirine küsme noktasına gelmiş liderleri bir araya getirip, uluslararası alanda çok önemli başarılar sağlayan bir bakanımızdır. Çok daha vizyonlu bir dış politika sağlayan bir bakanımız. Bunu dile getiren muhalefet milletvekilini ben ayıplıyorum. Sayın Davutoğlu'nun geldiği yer de bellidir, kökü de bellidir, ailesi de bellidir. Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili de bu tür ithamlarda bulunmuşlardır. Bu ithamları yapanlar kendilerinin Türkiye'de taş üstüne taş koyup koymadıklarına baksınlar. Böyle şeylere çok acıyarak bakıyorum” dedi./yeni şafak