İzmir'deki organize suç örgütüne yönelik düzenlenen "Anafor" operasyonuna ilişkin dava yargılanan 7 tutuklu sanıktan 5'i tahliye edildi.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ahmet Tekin Baykal, Barış Ören, Serkan Gül, Serkan Vidinli, Maksut Tuğlu, Fikret Şahin, Şeref Yıldız ile tutuksuz yargılanan sanıklar ve sanıkların avukatları katıldı. Duruşmada ifade veren Ahmet Tekin Baykal, eski savunmalarını tekrarladığını belirterek, örgüt kurduğu ve örgüt lideri olduğu iddialarını reddetti.

Uzun süre tutuklu kalmasından dolayı mağdur olduğunu anlatan Baykal, tahliyesini talep etti. Diğer sanıklar da aynı yönde ifade verdi. Avukatlar, tanık ve müştekilerin bir türlü bulunamadığını, bu yüzden müvekkillerin haksız yere uzun zamandır tutuklu kaldıklarını kaydederek, mağduriyetlerin giderilmesi için tahliye talebinde bulundu. Duruşma sonunda mahkeme heyeti, dinlenmeyen ve "Duruşmalara bir türlü getirilemeyen" müşteki ve tanıklardan sadece S.E'nin dinlenmesini, diğer tanık ve müştekilerin ise dinlemesinden vazgeçilmesini kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Serkan Vidinli, Barış Ören, Serkan Gül, Fikret Şahin ve Şeref Yıldız'ın tahliyesine, Ahmet Tekin Baykal ve Maksut Tuğlu'nun ise tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

Toplam 176 sanıklı iddianamede, Ahmet Tekin Baykal'ın, Veli Küçük ile bağlantılı olarak suç örgütü kurduğu, "Çerkes İbrahim" olarak bilinen İbrahim Çiftçi'nin öldürülmesiyle suç dünyasında doğan boşluğu doldurmaya çalıştığı öne sürülüyor. Örgütün, "İbrahim Tatlıses'in Kuşadası'ndaki otelinin basılması", "Özcan Deniz'in vurulması" olaylarını gerçekleştirdiği, tefecilikten yargılanan Vedat Orhan Çelenk'in de aralarında bulunduğu bazı kişilerin gayrimenkullerine el koyduğu iddia edilirken, sanıkların "suç işlemek için silahlı örgüt kurma ve üye olma", "nitelikli yağma", "kasten yaralama", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma", "ihaleye fesat karıştırma", "tehdit", "rüşvet" ve "genel güvenliği kasten tehlikeye sokma" gibi suçlardan cezalandırılmaları isteniyor.