Anadolu Ateşi dans topluluğu, Erzurum'da 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında yapılacak olan ''Erzurum 2011 Winter UNİVERSİADE'' için özel hazırladıkları gösteriyle, tüm dünyayı büyülemeyi hedefliyor.

2011 UNIVERSIADE Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan başkanlığındaki Anadolu Ateşi dans topluluğu, Erzurum Cemal Gürsel Spor Salonu'nda sabahın ilk ışıklarına kadar çalışmalarını sürdürüyor.

2011 UNIVERSIADE'ın açılış ve kapanış törenlerinde herkese güzel bir gösteri yapmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren koro, dansçı ve sanatçıdan oluşan yaklaşık bin 150 kişi, ''Doğunun Kapıları'' gösterisiyle İpek Yolu üzerinden geçen ülkelerin kültürünü, Anadolu'da birleştiriyor.

Organizasyonun mükemmel olması için ekibiyle birlikte soğuk havaya rağmen çalışmaları sürdüren Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNIVERSIADE'ye son iki günün kaldığını anımsatarak, yaklaşık 10 gündür Cemal Gürsel Stadyumu'nda sabahladıklarını söyledi.

Çoğu zaman sabah 05.30'da çalışmayı bitirdiklerin anlatan Erdoğan, ''Organizasyonun genelinde, sahne üstü sanatçı ekibi,koro, dansçılar ve bütün sanatçılar bin 150 civarında. 750 gönüllü var. Bu organizasyon için Erzurum seferber olmuş durumda. Türkiye'nin her tarafından organizasyona katkı sunmak için geldiler'' dedi.

-HERKES ORGANİZASYON İÇİN SEFERBER OLDU-

Yurt dışından gelen ekiplerin gösteri için özel sahne hazırlandığını anlatan Erdoğan, heykellerin, diğer görsellerin ve Erzurum'un tarihi kapılarının stilize edilerek, stadyumun içerisine yerleştirildiğini ifade etti.

Anadolu Ateşi dans topluluğu olarak yapacakları gösterinin adının ''Doğunu Kapıları'' olacağını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Tüm kadro buradayız. Ankara'dan modern dans topluluğunun dansçıları, Devlet Opera ve Balesinin Samsun ve İzmir ekibi, Ankara Tuana Derneği ve Erzurum'un üniversite öğrencileri bizimle çalıyor. Erzurumlu gençler de bu gösteri için hazırlandı. Tamamen, yepyeni bir kurgu ve gösteri. Anadolu Ateşi'nin yaratıcı ekibi, benim yazdığım senaryo üzerinden realize ettiler. Çok görkemli bir gösteri hazırlıyoruz. Şuan zamanla mücadele ediyoruz. Bir aylık sürede başarılı çalışmalar gerçekleştirdik.''

Gösteri sırasında eksi 20 derecede bile projeksiyon cihazlarının kullanılabilmesi için özel kule ve evler yaptıklarını belirten Erdoğan, ''Ekip, Avrupa'da ilk kez kullanılacak bir uçuş sistemini yapıyor. Stadın üzerinde 24 tane projeksiyon cihazı var. 550 civarında ışık robotumuz ve 150 civarında tarayıcımız ilk kez Türkiye'de kullanılacak'' diye konuştu.

Sahnenin ses sisteminin de olağanüstü olduğunu ifade eden Erdoğan, 6 farklı ülkeden gelen ekibin, stadyumda teknik organizasyonu yaptığını kaydetti.

Doğunun Kapıları gösterisinin dört temel ana bölümden oluştuğunu da söyleyen Erdoğan, ''Erzurum tarihi kentinin 7 kapısı var. Biz bu 7 kapıdan dört kapıyı aldık ve dolayısıyla Anadolu'ya giren kültürler ve Anadolu'ya giren o kültürlerin burada harmanlaşması ortaya çıkacak. Türkiye'nin o eşsiz ebru güzelliğindeki rengarenk görüntüsünü yansıtmaya çalışacağız'' dedi.

-2011 UNIVERSIADE İÇİN ÖZEL KOSTÜMLER HAZIRLANDI-

Sahne üzerindeki bin 150 sanatçıdan 650'sinin dansçı olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bin 150 sanatçının 650'si dansçı. Bu 650 dansçı 4 bölümde ayrı ayrı kostümler giyecek. Ara geçişlerde de 300 kişilik kadro 6'şar kostüm giyecek, yani muazzam bir kostüm trafiğimiz var. Kostümler bu proje için özel olarak hazırlandı. İlk ve son kez burada kullanılacak. Daha önce gördüğünüz kostümlerin hiçbirini burada göremeyeceksiniz, semazen kostümleri hariç. Asya'dan, Çin'den Anadolu'ya buradan Avrupa'ya olan İpek Yolu göçlerinde geçtiğimiz ülkelerin renklerini ve kültürlerini kostümlerle taşıyarak, Anadolu'ya getiriyoruz ve onlar Anadolu'da rengarenk bir bütünlük oluşturuyor.''

Anadolu Ateşi olarak şuana kadar 85 ülkede gösteriler yaptıklarına değinen Erdoğan, birçok uluslararası olimpiyatlarda da gösteri yaptıklarını ancak ilk kez 2011 UNIVERSIADE'nin görsel sanat etkinliklerinin tümünden Anadolu Ateşi'nin sorumlu olduğunu vurguladı.

-HAVA SICAKLIĞININ EKSİ 30'LARA VARMASINA RAĞMEN ÇALIŞMALARA ARA VERİLMEDİ-

Erdoğan, güzel bir gösteri olması için çok uğraştıklarını belirterek, Türkiye'ye güzel bir eser bırakacaklarını ifade etti.

Erzurum'daki çalışmalar sırasında soğuktan olumsuz etkilendiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''Soğuktan çok etkileniyoruz. Soğukla da mücadele ediyoruz. Erzurum'un kışı çok zordur. Biz buna uyum sağlamaya çalıştık ama normal saatlerde çalışmadığımız için yani akşam saatlerinde çalıştığımızdan, çünkü ışık provası akşam başlıyor. Güneş doğuncaya kadar çalışmalarımız devam ediyor. Hava sıcaklığı eksi 30'lara varıyor ve biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bazen metallere dokunmak mümkün olmuyor. Ama yinede iyi gitti, yağış olmadı. Kar yağışı gösteri sırasında olursa çok mutlu olacağım. Gerçekten zor bir iş yapıyoruz. Kimse bu kadar kısa sürede, bu kadar görsel bir şeyi yapamazdı. Gösterimizin tüm dünyayı büyüleyeceğine inanıyorum.''