Başbakan Tayyip Erdoğan, eyleme karışmamış teröristleri dağdan indirmeye yönelik yeni bir "eve dönüş yasası" için ön çalışma talimatı verdi. "Eli kanlı teröre bulaşmamış" teröristlere yönelik "Gel ananın babanın yanına" çağrısıyla büyük yankı uyandıran Erdoğan"ın buna yönelik ilk somut adımını oluşturan talimatı, terörle mücadeleyle ilgili bütün kurumlara gitti.

ÇİÇEK "ÇALIŞMA YOK"

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ise dünkü Bakanlar Kurulu"nun ardından, yasal bir hazırlık içinde olmadıklarını, konunun da Kurul gündemine gelmediğini söylerken, geçmişte çıkartılan 8 eve dönüş yasasının ne gibi sonuçlar doğurduğunun devletin ilgili birimlerince değerlendirildiği bilgisini verdi. Çiçek, "Çok kapsamlı bir şeyi Türkiye yürütüyor. Önümüzdeki günlerde somut olarak görürsünüz" dedi.

MASAYA YATIRILACAK

Hürriyet"in edindiği bilgiye göre, askerle de koordineli bir biçimde yürütülecek bu çalışmada, biri AKP hükümeti döneminde olmak üzere bugüne kadar çıkarılan 8 "eve dönüş" yasası da masaya yatırılacak. Olgunlaştığında, MGK"da da değerlendirilerek, hayata geçirilmesi planlanan bu çalışmada, eski yasalardan neden sonuç alınamadığı araştırılıp, etkin sonuç alınabilmesi için yeni ne gibi düzenlemelere gidilebileceğine de bakılacak.

AMAÇ

Kulislerde, örgütün tepe yöneticileri ve güvenlik güçlerinin kayıtlarındaki kanlı eylemciler dışındakiler açısından bu uygulamanın aranmayabileceğinden söz ediliyor. Hükümet kaynakları da Hürriyet"e, "yeni bir düzenlemeye daha gidilebilir, herkese talimat gitti bunun çalışması yapılacak" bilgisini verirken, "Amaç, terörle mücadelede güvenlik güçlerimizin işini kolaylaştırmak, dağdan inişin önündeki direnci kırabilmek. Dağda pişman olmuş, açmaz içine düşmüş olanları nasıl oradan indirebiliriz, işte bunlara bakılıyor. Sonuçta bütün hedef, olayı kontrol edilebilir bir noktaya getirebilmek" dedi.