ABD Yönetimi"nin Irak"tan çekilme takvimini açıklamasının hemen ardından, Bağdat"tan "normalleşme" sinyalleri geliyor. Irak başkentinin, işgalin altıncı yılında yeniden serpilen gece hayatına, artık Amerikan askerleri de katılıyor.

Washington Post Gazetesi, 82"inci Hava İndirme Tümeni"ne bağlı askerlerle gece kulüplerinin sıralandığı Ebu Navaz Caddesi"ne geçen perşembe günü gitti. "Bağdat"ta karanlık çağın sonu" başlıklı habere göre, şehrin bir zamanlar çok meşhur olan bu caddesi yeniden popüler oldu.

Şarkıcı Edibe de döndü

ABD ordusunun küçük işletmelere yaptığı 10 biner dolarlık yardım sayesinde kurulan gece kulübünün sahibi Salih Hasan, perşembe günkü ziyaretin bir ilk olmadığını belirterek, "Amerikalılar buraya haftada dört-beş kez gelirler. Parasını ödeyip içki içer, dans ederler. Birbirimizi iyi tanırız" dedi. Gece hayatını dirilten ABD yardım programı, direnişi kıran önemli unsurlardan.

Amerikan askerleri halay çekerken, bu gece kulübünün hemen yanındaki tavernada da, Irak"ın en ünlü şarkıcılarından olan ve işgalin başından beri kaldığı Bahreyn"den iki ay önce dönen Edibe, 45 dolarlık giriş ücreti karşılığında tamamı erkeklerden oluşan kalabalığa bir konser veriyordu. Ölüm tehditleri yüzünden ülkeyi terketmek zorunda kalan diğer şarkıcılar ve dansözler de geri dönüyor. Birkaç ay öncesine kadar hayal dahi edilemeyecek manzara bugün de o kadar inanılmaz ki, ABD ordu sözcüsü Chris Stagner bile WP haberine inanamayarak, "Siz şimdi Yeşil Bölge dışında Amerikan askerlerinin içki içip dans ettiğini mi söylüyorsunuz" diye konuştu. ABD askerlerinin izinli oldukları sürece üslerinden ayrılması hálá yasak. Fakat devriye gezmek için Ebu Navaz"a gelenler, ordu kurallarına aykırı olmasına rağmen bir kadeh içmeden dönmüyorlar. Gece kulübüne giden askerlerden Eric Cartwright, "Herkes iyi vakit geçiriyor. Kimse neler olur diye korkmuyor. Bu iyi bir işaret" diyor.

Devriyeye gittiler halay çekip döndüler

BAĞDAT"ta devriye gezen bir grup Amerikan askeri, geçen perşembe gecesi Ebu Navaz Caddesi"ndeki bir gece kulübünün sahibi ile, güvenlik konusunda konuşmak üzere görevlendirildi. Gece kulübündeki alkollü Iraklıların ısrarlarını kıramayan askerler, kendilerini 20 dakika sonra miğferleri, gece görüş gözlükleri ve telsizleriyle pistte halay çekerken buldular.

Obama"ya Cumhuriyetçi desteği

ABD Başkanı Barack Obama"nın Irak"taki muharip askerleri Ağustos 2010 itibarıyla çekme ve bu ülkedeki ABD askeri varlığını 2012"de tamamen sonlandırma kararı, kendisini Beyaz Saray"a taşıyan Demokrat Parti"nin tepkisini çekerken, rakip Cumhuriyetçilerin desteğini aldı. Temsilciler Meclisi Azınlık Grubu Lideri John Boehner, Obama"nın sorumlu bir yaklaşım sergilediğini kaydetti. n Kasım Cindemir

Saddam kapadı Maliki açtı

Bağdat"taki gece hayatının merkezi olan, Dicle Nehri"ne paralel caddedeki gece kulüpleri, muhafazakarların desteğini arayan Saddam tarafından 1994"te kapatılmıştı. Irak Başbakanı Maliki, caddeyi üç ay önce yeniden açtı.

Hürriyet