Yıl sonuna kadar Afganistan ve Irak’tan 50 bine yakın asker çekmeyi planlayan ABD, eski askerlerin evsizler ordusuna katılmaması için çözüm arıyor. ABD Kongresi Araştırma Servisi tarafından hazırlanan raporda, 2009 mali yılında 92 bin evsiz askere barınak sağlanmasına rağmen, 106 bin 558’inin sokakta yaşamayı sürdürdüğüne dikkat çekiliyor. Fakat resmi verilerin gerçeği tam olarak yansıtmadığı, raporun yazarı Libby Perl tarafından da kabul ediliyor. 
 
1,5 milyon asker evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya 2008’de Irak ve Afganistan’dan dönen 1500’den fazla asker Gazi İşleri Bakanlığı’nın evsizler için açtığı programa kaydolurken, 2009 mali yılında bu sayının 2300’e yaklaşması, sorunun büyüdüğüne işaret ediyor. Oysa, resmi verilere göre, 2003-2010 döneminde evsiz gazilerin sayısı neredeyse yarı yarıya azalmış gözüküyor. Konut kredisi sisteminden yayılan ekonomik krizle birlikte, 1.5 milyon eski asker de evsiz kalma tehlikesi altında yaşıyor. 
 
Kadınlar göz ardı ediliyor Raporda, Amerikan silahlı kuvvetlerinde sayıları artan kadınlar için yeterli destek programları olmadığı uyarısı da yapılıyor: “Kadın gaziler, evsizliğin getirdiği riskleri arttıracak başka zorluklarla yüz yüze. Toplum genelindeki kadınlara göre cinsel travma yaşamış olma veya erkek gazilere göre yalnız ebeveyn olma ihtimalleri daha yüksek.” 
 
‘Evsiz gaziler’ sorununu 5 yıl içinde çözmek için, Gazi İşleri Bakanlığı ile İskân ve Şehircilik Bakanlığı 2003’ten beri ortak programlar yürütüyor. ABD Kongresi, bu programlar için 2011 mali yılında 50 milyon dolar harcanmasına onay verdi. Evsizlerin yerleştirildiği barınaklar aracılığıyla, gazilere iş bulma ve sağlık hizmeti verilmesi de amaçlanıyor. Fakat sorun kolayca çözülecek gibi değil; zira, 2003’ten beri Afganistan ve Irak’ta savaşan askerlerin sayısı 1 miyon 250 bini geçiyor. (radikal)