ABD'deki gönüllü Türk gençleri, "Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı vardır" sözünden yola çıkarak, Amerikalılara kahveyle Türk kültürünü ve Türkiye'yi anlatmak için yollara düştü.

Üzeri Türk kahvesi ile Türkiye'nin turistik yerlerinin resimleriyle giydirilmiş Gezici Türk Kahvesi Evi'nin ilk durağı George Washington Üniversitesi oldu. Burada öğrencilerle buluşan gönüllü kahve evi ekibi, Türk kahvesinin tarihini anlatan sunuş yaptı, kahvenin Türk kültüründeki yerini göstermek için temsili kız isteme töreni düzenledi. Ardından da Türk kahvesinin tadına bakıldı.

Kurukahveci Mehmet Efendi'nin desteğiyle kahve evinin ikinci durağı ise başkent Washington'ın gençlerin uğrak yeri olan ünlü mağaza ve restoranlarının bulunduğu Georgetown'daki M caddesi oldu. Burada Amerikalılara ücretsiz Türk kahvesi dağıtan gençler, isteyenlere Türk kahvesinin tarihi anlattı, Türk kahvesi ve Türkiye'yi anlatan broşür ve kitapçıklar hediye etti.

Türk kahvesine Amerikalıların yoğun ilgi göstermesi dikkati çekti. Özellikle Türk kahvesiyle fal bakıldığını duyan ve fal bakma broşürünü alan Amerikalılar, evlerinde nasıl Türk kahvesi pişirebileceklerini veya bu güzel, lezzetli kahveyi Amerika'da nerede içebileceklerini sordu.

Türk kahvesini ilk kez tadan Peter, "Tadı çok güzelmiş, beğendim" derken, Türk kahvesini Türkmenistanlı erkek arkadaşı sayesinde öğrenen Ally, "Türk kültüründen aslında çok etkilendim. Türk kahvesinin de tadını çok sevdim, ama onu Ankara ve İstanbul'a gidip asıl orada tatmak istedim, çok özgün bir lezzeti var" diye konuştu.

Salahi de "Tadı çok harika, çok beğendim, ilk kez içtim, şaşırdım doğrusu bu güzel lezzete, almak istesem nereden bulurum bunu?" dedi.
Kahveye çok düşkün olduğunu belirten Sarah ise ilk kez gezici kahve evinde Türk kahvesini tattı. Sarah, "Kahveden çok, sanki çikolata tadı aldım. Çok hoşuma gitti, tekrar denemek isterim" ifadesini kullandı.

4 ŞEHİRDE DAHA "KAHVE MOLASI"
ABD'de, Amerikalılara Türkiye'yi daha iyi tanıtmak için gönüllü olarak yıllardır çabalayan Turkayfe.org sitesinin kurucusu ve projenin direktörü Gizem Şalcıgil White ve Türk Amerikan toplumunda aktif görev alan 10 arkadaşı, Washington'dan sonra sırasıyla Baltimore, New York, New Haven ve Boston'a da gidecek.

White, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "Gönüllü çalışıyoruz. Tek amacımız Amerika'da Türk kültürünün bilinirliğini artırmak. İki toplumu nasıl kaynaştırabiliriz dedik ve şöyle düşündük; Amerikalılar kahveyi çok seviyor, günlük hayatlarının parçası, bizim de 500 yıllık bir kahve kültürümüz var. Böyle güzel ortak noktayı yakalamışken neden bunu hayata geçirmeyelim" dedi.

Bunun için Amerika'da çok sık kullanılan yiyecek dağıtım ve satış araçlarından birini kiralayan White ve arkadaşları, aracın üzerini de Türk kahvesi ve Türkiye'nin turistik mekanlarının resimleriyle süsledi. White, "Gördüğünüz gibi hayalimiz gerçeğe dönüştü. Bu araçla yollara düştük. George Washington Üniversitesi'nde inanılmaz ilgi vardı. Öğrenciler Türkiye hakkında bazı şeyler biliyorlardı, ama daha çok öğrenmek istediler. Türkiye ve kahve hakkında çok soru sordular. Çoğu kahvenin Avrupa'ya Türklerden yayıldığını bilmiyordu, öğrendiler" diye konuştu.

White, başkentin gözde mekanlarından Georgetown'da da Türk kahvesine ilginin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ederek, "Önce bizi tanıtım yapan işletme zannediyorlar. Gönüllü olduğumuzu öğrenince çok hoşlarına gidiyor. Hatta ne kadar sıcakkanlısınız deyip, Türkiye'ye gitmek istiyorlar. Burada amaç iletişim kurmak ve kahve de bir iletişim aracı. Birlikte kahve içip sohbet ediyoruz, Amerikalılar bizi daha iyi tanıyorlar" dedi.

Diğer şehirlerdeki turlarında ebru sanatı gibi diğer Türk kültür ögelerini de sergileyeceklerini ve sunuşlar düzenleyeceklerini anlatan White, "Son durağımız ABD'nin en seçkin üniversitelerinden olan Harvard Üniversitesi olacak. Üniversite bize çok ilgi gösterdi ve o üniversitedeki öğrencilerle bağlantı kurmak bizce çok önemli. İnşallah tüm turumuzda yolumuz açık olur ve iki toplum arasındaki ilişkiler kahve sohbetleriyle daha da güçlenir" ifadesini kullandı.

Bu tanıtım projesine Washington Amerikan Türk Derneği (ATA-DC), Türk Hava Yolları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ve Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi de destek oluyor, Garanti Bankası da Turkayfe.org sitesine medya desteği sağlıyor.