Ülkenin dört bir yanında faaliyet gösteren Türk-Amerikan sivil toplum kuruluşlarına destek mesajı yağıyor. Yardım kampanyalarına her kesimden insan destek veriyor. 

New York Eyalet Milletvekili Steven Cymbrowitz, yayınladığı bir mesaj aracılığıyla seçmenlerini acil olarak Türk halkına yardım etmeye çağırdı. Mesajında “Türk komşularımızın aileleri için derin endişe duyduğumuzu ve dualarımızın onlarla birlikte olduğunu bilmelerini istiyoruz.” diyen Cymbrowitz, New York Türk Kültür Merkezi (TCC) ve Helping Hands yardım derneği ile ortaklaşa yürütülecek bir çalışma başlattı.
Amerikalı dostlarından çok sayıda yardım teklifi aldıklarını belirten TCC Brooklyn başkanı Süleyman Akdoğan, insanların depremzedelere karşı gösterdiği duyarlılıktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Kültür merkezinin önünden geçen Rus asıllı bir vatandaşın kampanyaya verdiği desteğin kendilerini çok duygulandırdığını belirten Akdoğan, ellerine ulaşan yardımları Helping Hands Derneği ile birlikte deprem yerine ulaştıracakları bilgisini verdi.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ise yayınladağı bildiride Van da yaşanan deprem felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, yardım etmek isteyenlerin www.nyc.org veya telefonla 311 arayarak katıda bulunabileceklerini duyurdu. 

KİLİSE VE SİNAGOGLARDAN YARDIM
Connecticut Türk Kültür Merkezi ile irtibata geçen bazı kilise ve sinegog temsilcileri de Türkiye’ye yardım kampanyası başlattıklarını açıkladı. Dernek ile irtibata geçen Mishkan İsrail kongregasyonu eski başkanı Allan Hillman, yardım kampanyasına ek olarak her gün depremden zarar gören insanlar için dua ettiklerini belirtti. Bu sene Türkiye’ye bir gezi düzenleyen Birleşik Yahudi Dernekleri ve Kings Bay Yahudi Birliği üyeleri de yardım kampanyası başlatan kurumlar arasında.

Teksas Presbiterian kilisesi rahiplerinden Dr.Glenn Masters III, cemaatiyle birlikte depremzedeler için topladığı paraları Raindrop Türk Kültür Merkezi ve Helping Hands aracılığıyla Türkiye’ye bağışladı. Türk toplumuna yakınlığı ile bilinen papaz, taziyelerini bildirdikten sonra dua ettiklerini söyledi. 

San Antonio Musevi Toplulumu adına üzüntülerini ileten Judy Lacktriz ise dualarının deprem bölgesinde acı çeken insanlarla birlikte olduğunu ifade etti. Lacktriz, Musevi Early Childhood School’da çocukların harçlıklarıyla topladıkları bağışı da Musevi toplumu olarak Türkiye’deki Musevi cemaati aracılığıyla mağdurlara gönderdiklerini anlattı.

“KALBİM TÜRKİYE İÇİN ATIYOR”
Deprem bölgesine bir anlamlı yardım da Los Angeles şehri protokol sorumlusu Lourdes Saab’tan geldi. Depremin yaşandığı ilk günden itibaren kalbinin Türkiye için attığını belirten Saab, şehir halkını felaket mağdurlarına destek olmaya çağırdı. Daha önce pek çok arkadaşının Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve Türk insanının misafirperverliğine hayran olduğunu hatırlatan Saab, “Bu zor günde Türk insanını yalnız bırakmayacağız. Elimizden gelen yardımları Helping Hands aracılığı ile Türkiye ye ulaştıracağız. Depremde yaralananların en kısa sürede iyileşmesi için dua ediyorum.” şeklinde duygularını ifade etti. 

TEKSAS VE OKLAHOMA'DA YARDIM KAMPANYASI
Eylül ayında bir grup arkadaşı ile kültürler arası bir gezi münasebetiyle Türkiye’de bulunan Oklahoma Eyalet Senatörü Andrew Rice da depremde zarar gören vatandaşlarımız için yardım elini uzattı. Türkiye gezisi sırasında ‘Kimse Yok Mu?’ derneğini ziyaret eden ve çalışmalar hakkında bilgi alan Rice, deprem haberini alır almaz dernek yetkilileri ile irtibat kurdu ve yardımda bulundu. Ağabeyini 11 Eylül saldırılarında kaybettiğinden beri felaketler karşısında daha duyarlı hale geldiğini belirten senatör şunları söyledi: “Türkiye gezimiz sırasında ziyaret ettiğim ‘Kimse Yok Mu’ derneğinin sadece Türkiye’de değil dünyanin her yerinde felakete uğrayan insanlar için yaptığı yardım faaliyetlerinden çok etkilendim. Van’da yaşanan depremi duyduğumda da bağış yapmakta hiç tereddüt etmedim. Bu çalışmalar, dini ve milleti ne olursa olsun ihtiyacı olan herkese elini uzatan bu tür yardım derneklerini Allah nazarında çok özel kılıyor.”

Teksas eyaletinde de başkent Austin’in yanı sıra, Houston, Dallas ve San Antonio’da Helping Hands’in başlattığı kampanyaya yardımlar sürüyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi ziyaret eden Teksas Eyalet Senatörü Leticia Van de Putte depremde hayatını kaybedenler için üzüntü ve taziyelerini bildirdi. Raindrop Türk Kültür Merkezi yetkilileri ile irtibat kuran Putte, depremle ilgili haberleri her gün takip ettiğini belirterek, “Kurtulan bebeğe çok sevindim. Yapılması gereken ne varsa yapmaya hazırız.” dedi.

Virginia’daki Pinnacle Academy isimli eğitim kurumu da önümüzdeki hafta Van’a yardım için bir kermes düzenleyeceğini duyurdu. Okul müdürü Mustafa Akpınar, öğrenci velilerine ulaşarak deprem bölgesine yardım amacıyla düzenleyeceklerini kermese her türlü yardımların kabul edileceğini söyledi. 

HELPING HANDS: DEPREM YARDIMLARINI EN HIZLI ŞEKİLDE TÜRKİYE YE ULAŞTIRIYORUZ
2008 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Helping Hands Yardımlaşma Derneği yetkilileri, ülkenin birçok bölgesinden yardım teklifi aldıklarını açıkladı. Dernek Başkanı Nevzat Yılmaz, ABD’de bulunan çok sayıda yardım kuruluşu ile irtibat kurarak, depremzedelere yardım konusunda çalışma başlattıklarını belirtti. Yılmaz, “Ülkenin her yerinden yardım teklifi alıyoruz. Elimize geçen bütün yardımları en sağlıklı ve hızlı bir şekilde deprem bölgesine ulaştırmaya çalışıyoruz. Bölge insanına destek olmak isteyen herkes web sitemiz üzerinden (www.hhrelief.org) yardımda bulunabilir. Çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Bu konuda herkesin desteğine ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Şu ana dek 35 bin doların üzerinde para yardımı toplandığını belirten Yılmaz, yardımların hızla arttığını kaydetti. Texas Merkezlı Raindrop Foudation Başkanı Mehmet Okumuş da Amerikalılarda çok sayıda destek mesajı aldıklarını ve şu ana dek 40 bin doların üzerinde yardım toplandığını kaydederek bu rakamın kısa sürede artacağını umduklarını belirtti.

Helping Hands Relief Foundation (Yardım Elleri Dayanışma Derneği), Haiti depreminde bölgeye ilk ulaşan ekiplerden olmuştu. Deprem sonrası günlük 1000 kişiye yardım dağıtan dernek, İsrail’deki orman yangını, Japonya’daki deprem ve tsunami felaketinin yanı sıra Afrika’daki kıtlık dolayısıyla kampanyalar düzenlemişti. 

Kampanyanın başlamasının ardından yerel ve ulusal basın yayın organları ve ilgili kurum ve kuruluşlar yardım derneği ile irtibata geçerek kampanya hakkında bilgi alarak kampanyanın daha geniş kitlelere ulaşması için çaba sarf etti. NBC Televizyonu, Star Ledger, Bergen Record gibi saygın yayın kuruluşları Helping Hands Yardım Kurluşu’nun iletişim bilgilerini izleyici ve okuyucularıyla paylaştı.