Anestezi alacak tüm hastaların anestezi uzmanı ile tanışmasının çok önemli olduğunu ifade eden BSK Aydın Anka Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Varlık Erel, “"Acaba ameliyat süresince ameliyatı hissetmeyecek düzeyde uyuyabilecek miyim?" ve "Ameliyattan sonra da sorunsuz uyanabilecek miyim?" gibi sorular en çok akla gelen sorulardır. Anestezinin Latince anlamı hissizliktir. Halk arasında narkoz olarak bilenen ve tümüyle uyumayı düşündüren bu kelimenin bugünkü anlamı ise "Herhangi bir ameliyat, girişimsel işlem veya hareketsizlik gerektiren bir tetkik için ya da tedavi amacıyla bilincin amaca yönelik açık veya kapalı olabildiği, insan vücudunun bütününde veya belirli bir kesimindeki duyunun yok edilmesi demektir” dedi.

Anestezi alacak tüm hastaların anestezi uzmanı ile tanışması, anestezi öncesi değerlendirilmesi ve alacağı anestezi ile ilgili bilgilenmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Erel, “Anestezi uzmanı değerlendirmesinde, hastanın sistemik hastalıklarını, tahlil sonuçlarını, organ sistemlerini gözden geçirir, gerekli gördüğünde ilgili bölümlere gönderir ve olacağı ameliyata bağlı olarak hastanın anestezi ve cerrahi risk sınıflandırmasını yapar. Hastaya ve yapılan ameliyata en uygun anestezi yöntemini belirler. Bu koşullardaki belirlediği yöntemi ve risklerini hastaya, yakınlarına ve cerrahına ileterek onamlarını alır. Hastanın ameliyat öncesi anestezi premedikasyonunu düzenler. Ameliyat sonrası ağrı tedavisi planlaması da anestezi tarafından planlanır. İyi planlanmış bir ağrı sağaltımı tüm hastane-taburcu dönemini ağrısız geçmesini mümkün kılabilir. İnanıyorum ki ilerleyen yıllarda aynı "bebek dostu hastane" unvanı gibi, "no pain (ağrısız ) hastane" ünvanları da hastane kalite standartlarına girecektir” diye konuştu.

Ameliyat olacak hastalara da uyarılarda bulunan Dr. Erel, şunları söyledi: “Anestezi alacak kişiler kesinlikle; anestezi uzmanı ile tanışmalı, anestezi öncesi değerlendirmesi yapılmalı, kendisine önerilen anestezi yöntemleri hakkında bilgilenmeli. anestezi ve cerrahi riskini öğrenmeli ve anestezi onam formunu okumalı, anlamalı ve imzalamalı ve de ameliyat sonrası ağrı tedavisi hakkında bilgilenmelidir”/iha