Büyük umuttu, büyük hüsran oldu! Türkiye son zamanlarda en çok nakil operasyonlarını konuştu.

Önce Akdeniz Üniversitesi'ndeki yüz ve kol-bacak nakilleri, ardından Hacettepe Üniversitesi'nden gelen aynı operasyonların benzerleri...

UMUTLAR BUHAR OLDU

Ancak peş peşe iyi haberler alan Türkiye, dün gelen acı haberle bütün mutluluğunun üzerine kara perde çekti! Hem ülkemizde hem de dünyada ilk kez çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın vücudu, bunu kaldıramadı! Talihsiz genç, hayata gözlerini yumdu, umutlar buhar oldu!

MESLEKTAŞLARDAN ELEŞTİRİ

Bunun üzerine bir yanda derin üzüntüler devam ederken bir yanda da eleştiriler birbirini izledi. Hacettepe Üniversitesi'nden bazı doktorlar, meslektaşlarına kızarak "Biz Akdeniz Üniversitesi ile yarışacağız diye büyük risk aldık. Rezil olduk" dedi. Bazı uzmanlar ise "Neden 4 uzuv birden yapıldı. Bunu hastanın kaldıramayacağını herkes bilir. Sadece bir uzuv takılsaydı, hasta yaşasaydı" yorumunu yaptı.

KALBİ DURDU AMELİYAT DEVAM ETTİ

Sağlık Bakanlığı Bilim Komisyonu, Hacettepe'de 19,5 saat süren dünyanın ilk çift kol ve çift bacak nakliyle ilgili gerçeği ortaya çıkardı. Hasta Şevket Çavdar'ın kalbi, 3. uzuv takılırken durdu. Ancak ameliyat sürdü. Komisyon 'şartlar zorlandı' yorumunu yaptı.

Komisyondan nakille ilgili 3 tespit

1- Doç. Dr. Serdar Nasır'ın yaptığı operasyon estetik gibi algılanıyor. Yüz nakli çok gerekli miydi.

2- Kalp, 3. uzuv nakledilirken durdu. Ameliyata devam edilip şartlar zorlandı.

3- Hekimlerimizin basın karşısında bu kadar yer alması uygun değil.