Yıllardır birikmiş kuralsız bir sistemi düzeltmeye çalıştıklarını söyleyen Altungün, Kadıkalesi, Karaova, Yavansu ve Değirmendere Mahallesi sakinlerinin şikayet ve dileklerini dinledi.
Nazilli sitesinde gerçekleştirilen site civarından yüzlerce insanın katıldığı halk toplantısında Kuşadası belediye başkanı M.Esat Altungün, seçimden bu zamana kadar gerçekleştirdikleri projeler hakkında halka bilgi verdi. Halkın sorunlarına çözümler bulmaya çalışan Altungün, "Sizle aramızda hiç kimse yok." diyerek hakkında çıkan dedikodulara da karşılık verdi.
Halkla buluşma sözünü tutan ve mahalle toplantılarına başlayan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, ikinci toplantısını Nazilli Sitesinde gerçekleştirdi. CHP İlçe Başkanı Mehmet Bal, Kuşadası Belediye Meclis Üyeleri Ahmet Kireç, Zekeriye Tünk, Mehmet Bademci, Adem Testici, Yusuf Emik ve Çetin Balatlıoğlu ile İl Genel Meclisi Üyesi Zekeriya Diner'in de katıldığı toplantı yaklaşık iki saat sürdü. Nazilli sitesindeki toplantıda yeşil alanlara yapılan inşaatlar, atık su projesi, Nazilli sitesinde
yapılan sağlık ocağı, site içinde bakkal ve karakol eksikliği, kanalizasyon, alt yapı, sahil projesi, deniz kirliliği gibi konular konuşuldu. Belediyenin bürokrasi ilerleyişinin çok yavaş olduğunu söyleyen site sakinine cevap veren Altungün, "En fazla bir yıla kadar bütün birimlerde hangi işinizin ne kadar sürede yapılacağını dilekçe verilirken göreceksiniz" dedi.
Toplantıda vatandaşların sorunlarını dinleyen Başkan Altungün, sorulara tek tek yanıt verdi. İlk olarak minibüs şoförlerinin sitelere girmediğinden yakınan vatandaşlar, uzun süre yürümek zorunda kaldıklarını belirterek çözüm istedi. Belediye denetimli minibüslerin güzergâhları dışına çıkma hakları bulunmadığığnı açıklayan Başkan Altungün, "Bu konuda karar mercii biziz. Sıkılmanıza gerek yok. Minibüslerin güzergahları belli, o güzergahta gitmek zorundalar. Aksi olduğunda şikayetlerinizi lütfen bildirin" dedi.
Daha sonra imar sorunlarına değinen Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, imar durumunu alan sitelerin belediye terk ettiği yeşil alanlara inşaat yaptığının altını çizen Altungün, "Seçim öncesi sözümüz vardı, Kuşadası'nda imar konusunda bir milat olacak demiştik. Bugüne kadar kaçak kat yapmış, balkonunu kapatmış yerler yasal hale gelsin. Belediyeye başvurunuzu yapın. Şikeyete maruz kalmayın. Biz de sizleri üzmek zorunda kalmayalım. Yıkım kararı uygulamakla mutlu olmuyoruz, üzüntü duyuyoruz. İmarın
miladı başladı. Sitelerde bu sorunlar çözülecek, legalleşecek. Kuşadası'nda 4 bine yakın önceden alınmış yıkım kararı var. Hemşerilerimizin canını yakmaktan mutlu değiliz, ancak yasal zorunluluğumuz var. Bir çok sitede bu sorunlar var. Tamamını çözeceğiz. Suistimal ediliyor" dedi.
Sözlerine; "Bu şehirde kurallar hakim olmak zorunda. Kuralsızlık devam ederse
çocuklarımıza nasıl bir Kuşadası bırakacağız" diye sorarak devam eden Başkan Altungün, "Kuralları uygulayacağız, gereğini yapcağız. Bunu yaparken tolerans da göstereceğiz, ama herşey hukuk içerisinde olacak. Biz söz verdik. Belediye olanaklarını kullanarak zenginleşmeyeceğiz dedik. Biz geçmiştekilerden farklı bir belediye yönetimiyiz" dedi.
Konuşmasında, son günlerde hız kazanan iftira kampanyasına da değinen Belediye Başkanı Altungün, şöyle konuştu: "Sözüm ona gazeteci, Kuşadası Belediye Başkanı Emniyet tarafından göz altına alınıp, sorgulandı şeklinde haber yapmış. O tarihte Ayvalık'taki Kıyı Ege Belediyeler Birliği toplantısındaydım. Dün bu sözüm ona gazeteci hakkında suç duyurusunda bulundum. Çünkü kendimden eminim. Bu ülkede generaller tutuklanıyorsa Kuşadası Belediye Başkanı da sorguya gidebilir. Ancak böyle bir olay yok. Düpedüz
iftira atıyorlar. Bu iftiraları atanlar, göreve gelmek için çabalayanlar. Artık Kuşadası halkı, 1980'lerin halkı değil. İnsanlar gözünü açtı. Kuşadası halkı zenginleşeceğine fakirleşti. Bu kentte 50 bin lira daire satılıyor. Bu durum, dünkülerin yamyamlığından oldu. Çarpık kentleşmeyi desteklemelerinden oldu. Bizim derdimiz 50 bin liralık yerler 200, 300 bin lira olmalı. İşte o zaman bu kentin standartları yükselir. O kaybeden birilerinin dün yaptığı yanlışı biz devam ettirmeyeceğiz. Biz seçim öncesi ne
söylediysek, hizmette de siyasette de o doğrultuda devam edeceğiz. Atılan bu iftiralar bizi yıldırmayacak."
Kanalizasyon ve alt yapı ile ilgili bir soruya cevap veren Başkan Altungün, kanalizasyonun yüzde 95'inin tamamlandığını ve derin deşarj hattının üzatıldığını söyledi. Atık su projesini bir an önce hayata geçirmek stediklerini vurgulayan Altungün, "Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Bizim projemiz Türkiye'de uygulanacak ilk 5 proje içine girdi. 2011 sonu veya 2012 başında temeli atılacak. Avrupa Birliğinden fon alarak, projeyi bitireceğiz. Kuşadası'nın alt yapı sorunu, atıs su projesi tamamlandığında bitecek" diye konuştu.
Yıkılan Nazilli Sitesi pazarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Altungün, ihalenin ertelendiğini, ancak önümüzdeki yaz başına kadar kesinlikle yeni Pazar yerinin açılacağını söyledi. Son olarak proje aşaması tamamlanan sahil projesi hakkında konuşan Altungün, "Çağdaş bir turizm kentine yakışan sahil projemizi gerçekleştireceğiz" diyerek, sözü proje biriminin sorumlusu Mimar Haldun Ertok'a bıraktı.
Long Beach sahilinden başlayarak Davutlar sınırına kadar devam eden 3 bin 800 metre uzunluğundaki sahili daha güzel bir yol haline getirmek amacıyla hazırladıkları proje üzerinde bilgi veren Haldun Ertok, yeni sahil projesi hakkında sorulan soruları da yanıtladı. iha