Altın borsası uzmanı Cristopher Wood'un 'fiyatlar gelecek yıla kadar 4 kat artacak' açıklamasının arkasında, krizden önce yüklü miktarda altın alan ve bu altınları satamayan Merrill Lynch gibi yatırım fonlarının olduğu belirtildi

Altın fiyatlarının gelecek yıla kadar 3-4 kat artacağına yönelik haberler, altının ons fiyatının bir günde 13-14 dolar artmasına yol açtı. Türkiye'de ise gerek yatırımcılar, gerekse altın borcu olanlar Kapalıçarşı esnafının telefonlarını kilitledi. Para ve altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatıyla ilgili açıklamanın spekülatif olduğunu belirtirken, altının fiyatının yükselmesinde bu açıklamanın yanında dolar-avro paritesinin de etkisi olduğunu ifade etti.

YÜKLÜ MİKTARDA ALTINLARI VAR

Petrol 147 dolar olduğu dönemde spekülatörlerin altın fiyatının 300 dolara ineceği şeklinde yorumlar yapıldığını hatırlatan Yıldırımtürk, spekülasyonların arkasında, Merrill Lynch başta olmak üzere bazı yatırım fonlarının 2008'in başlarında çok yüklü miktarda altın almasının yattığını öne sürdü. Yıldırımtürk'ün verdiği bilgiye göre, yatırım fonlarının planlarını Hindistan ve Türkiye'den yaşanan hurda altın dönüşleri bozdu. Hurda dönüşleri devam edince altın fiyatı 1006 dolardan döndü.

İLK BALON MARTTA UÇURULDU

Daha önce Mart ayında bir yorum kampanyası başlatan fonlar, “5 sene içinde altın 2 bin 500 dolar olacak” diyerek talep oluşturmaya çalıştılar. Fakat altının ons fiyatı hâlâ bin doları geçmedi. 15 gün önce 907 dolara kadar geriledi, oradan bir düzeltme ile geçen hafta 938 dolara kadar geldi.

Kısa vadede 700-900 dolar olur

Para ve altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, piyasalardaki düzelmelere dikkat çekerek, “Şu an krizden çıkış süreci yaşanıyorsa o zaman altın güvenli liman değil. Başka enstrümanlara doğru yönelmek lazım” dedi. Yatırım fonlarının ellerindeki malı satamadıkları için sıkıntı içinde olduklarını kaydeden Yıldırımtürk, “Bunlar emtialara doğru geçmek istiyorlar ama bir türlü geçemiyorlar. Çünkü ellerinde altın sıkışmış durumda. O yüzden böyle yorum yapıyorlar, yaptırıyorlar. Her yükselişte mal satıyorlar. Bu yükselişin geçici olacağı kanaatindeyim. Biz altında kısa vadeli fiyatın 700 ile 900 dolar aralığında olmasını bekliyoruz” diye konuştu. - yenişafak