Çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Ahmet Yaman, geceleri altını ıslatmanın çocuklarda çok görüldüğünü, ancak 5 yaşından sonra sürekli altını ıslatan çocuğun tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Altını ıslatma nedenlerinin psikolojik olacağı gibi organik ve fiziksel sebepleri de olabileceğini ifade eden Yaman şu bilgileri verdi: "Çocukta idrarı kontrol edecek kasların gelişmemesi, sinir sistemi bozuklukları, böbrek hastalıkları, kardeşini kıskanma, çocuğun günlük bazı sorunlara karşı duygusal tepki vermesi altını ıslatmaya sebep olabilir. Bu bakımdan geceleri altını ıslatan çocuğu önce bir çocuk hastalıkları uzmanı görmelidir. Sorun fiziksel ve organikse bir jinekolog ve üroloji uzmanından da yardım alınabilir."

HEM ÇOCUK HEM AİLE ÜZÜLÜYOR

Sadece altını ıslatan çocukların değil, ailelerin de bu durumda büyük üzüntü yaşadığını dile getiren Yaman, "Altını ıslatan çocuğun hayatı kabus gibi oluyor. Gece yalnız başına yatmaya ve uyumaya korkmaya başlıyor. Kendine güven duygusu azalıyor. Bu hem arkadaş çevresinde hem de okula gidiyorsa derslerini olumsuz yönde etkiliyor. Hele hele alay ediliyorsa, çocuğun psikolojisi tamamen bozuluyor. Suçluluk hissi gelişiyor, içine kapanıyor, insanlardan uzaklaşıyor ve depresyona giriyor. Bir altını ıslatma çocuğun hayatını alt üst ediyor. Aileler çocuklarının bu durumunu görüp üzülüyor. Bazı aileler utanıyor ve çocuğunu uzun süre doktora götürmüyor. Etrafından duyduğu yöntemleri uygulamaya çalışıyor. Bu da çocuğun hem beden hem de ruh sağlığını tehdit ediyor." ifadesini kullanıyor.

Yaman, altını ıslatan çocukların tedavi edilebildiğini vurgulayarak şu tavsiyelerde bulundu: "Sorun organik ve fiziksel sebeplerden kaynaklandığı taktirde çocuk doktoru, üroloji ve jinekolog yardımıyla tedavi mümkün. Bugün bazı etkili ilaçlar var. Ayrıca idrar alarmı denilen cihazdan da yararlanılabiliyor. Eğer sorun organik ve fiziksel değilse o zaman bir psikologdan yardım alınabilir."/yeni şafak