Şubat ayında görülen zirve sonrasında altın tarafında kademeli düşüş devam ediyor. Bir ara merkez bankalarında yeni parasal genişleme gelebileceği söylentileri ile başını yukarı çeviren altın ekonomilerdeki büyüme korkusu yükselişin kalıcı olmasının da önüne geçti.

Piyasa uzmanlarının konuta dair yaptığı açıklamalarda teknik olarak gelinen seviyelerin riskli noktalar olduğunu dikkat çekilirken, çok sert hareketler ile 700 dolara kadar gelinebileceğini iddia ettiler.

Altın cephesindeki hareketle 1.700 dolardan ilk etapta 1.600 gerilerken 1.500’lerden kırılması halinde panik satışlarının gelebileceği uyarısı dikkat çekti. Geçtiğimiz 10 aylık dönem boyunca 8 kez 1600’ün altına gelen altı fiyatlarında 200 ve 300 günlük ortalamalar 1.650 ve 1.670 kırılsa da 2001’den beri boğa piyasasında olan altında bu piyasanın sonuna gelindiği yorumları artmaya başladı.

Altının kaderinin belirlendiğini kaydeden piyasa oyuncuları çok sevimli bir gelecek beklemediklerini de dile getiriyorlar.

Altının diğer emtialarda farksız olduğu kaydedilirken örnek olarak da petrol gösteriliyor. 115 dolar seviyesinde 78 dolara kadar gerileyen petrol, FED’in yer para basmaması halinde altında da sert geri çekilme olabileceği kaydediliyor.

Altının kısa dönemde baskı altında olacağını kaydeden piyasa uzmanları, uzun vadede yine değerli metallerin kazandıracağına dikkat çekiyorlar. Kısa dönem altın alımını tavsiye dilmezken atına uzun pozisyon önerisinin altı çiziliyor.(THE LİRA)