Dünya genelinde altın fiyatlarının 1.333,40 dolar ile son üç ayın en düşük seviyesine düştüğü gözleniyor. Bu duruma vadeli işlemlerde yatırımcıların çok sayıda sözleşmeyi kapatarak piyasadan çıkmasının ve de altın fiyatlarına desteğin azalmasına neden olduğu kaydediliyor.

Analistler, bugün sona erecek Fed Açık Piyasa Komitesinde parasal genişlemenin süreceği yolunda bir açıklama yapılmasının altın fiyatlarını etkileyebileceğini bildiriyor. Uzmanlar Satışlar yavaşlayacağı için fiyatların da olumsuz etkilenebileceğini vurguluyorlar.

Sadece Pazartesi günü vadeli piyasada alım yönündeki 81,000 sözleşmenin kapatıldığı ve borsada işlem gören altın fonlarının da vadeli piyasadan çıktıkları kaydediliyor.

Dİğer taraftan bazı analistler, altın fiyatlarındaki bu gerilemeyi altının uzun dönemli yükselişinde bir dinlenme ve soluklanma olarak değerlendiriyor.

Reuters tarafından dün Wall Street analistleri arasında yapılan bir ankette altın fiyatlarının bu yıl ortalama 1,450 dolar düzeyinde kalacağı tahmin edildi.

Altınla ilgili diğer bir görüş de fiyatlarda bir düzeltme olsa da altın fiyatlarındaki düşüşün marjinal olduğu ve spekülatif sıcak paranın diğer piyasalarda beklediği yönünde.