Bazı kuyumcuların ihbarı üzerine harekete geçen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kent merkezinde kurdukları 4 ayrı imalathanede yalnızca darphanenin basmaya yetkili olduğu Cumhuriyet altınlarını orijinaline yakın bir şekilde basarak kuyumcular aracılığı ile piyasaya süren bir çeteyi tespit etti.
 
Gaziantep merkez ve 3 ayrı ilde yapılan çalışmalarda Bayram ve Mehmet H. kardeşlerin liderliğinde 22 kişi gözaltına alındı. 4 imalathane ile şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramada ise günümüzde basılmayan 45 Reşat altını ile 593 çeyrek altın, 155 yarım altın, 289 tam altın olmak üzere toplam 14 kilo 470 gram altın, altınları imal etmede kullanılan malzemeler ele geçirildi. 
 
Ele geçirilen orijinaline yakın altınların darphane basımı olmadığı uzmanlarca laboratuvar ortamında yapılan incelemeler sonucu ortaya çıkarken, çete üyelerinin ayrıca bastıkları altınların gramajında milimetrik oynamalar yaparak da kar elde ettiği öğrenildi. Gözaltındaki 22 kişi adliyeye sevk edilirken, şüphelilerden biri kendilerini görüntüleyen basın mensuplarına, "Memleketi satmadık. Ergenekoncu da değiliz. İnşallah kameranız bozulur" diyerek tepki gösterdi.