Yüz güzeli Burçin Bircan"dan lise öğrencisi Melis Akpınar"a kadar birçok gencin yaşamı “altın vuruş”la son buldu. İşte hayatları gencecik yaşta sonlanan ve ailelerine büyük acılar yaşatan kurbanlardan bazıları...

Baştan çıkarıcı tiplere dikkat

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Duygudurum Bozuklukları Birimi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kerem Doksat, gençlerin vaatkâr tiplere dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, ”Bunlar genellikle çekici, baştan çıkarıcı tiplerdir. Gençler, arkadaşlarının "Yeni bir yer var, harika partiler yapılıyor" tekliflerine çok ihtiyatla yaklaşmalılar” dedi. Uyuşturucuya başlayan çocuğun arkadaş çevresinin değiştiğine dikkat çeken Doksat, fiziki değişiklikleri ise donuk veya kanlanmış gözler, sık sık nezle olma, ağızlarında garip koku olarak sıraladı.

Milli Eğitim ve Emniyet uyarıyor

Milli Eğitim Müdürlüğü"nün desteğiyle bu yıl üçüncüsü başlayan "Bilgili ol, bağımlı olma" projesiyle anne ve babalar madde bağımlılığına karşı eğitilecek. Projeden yararlanmak isteyenlerin önce [email protected] adresine başvurması gerekiyor. Bağımlılık ve Tedavi Merkezi"nin (BATEM) kurucularından Doç. Dr. Kültegin Ögel"in verdiği bilgiye göre İstanbul"da sentetik hap kullanım oranları yüzde 287 arttı. Bağımlıların yüzde 87"si tedaviye başvurmuyor. 2001-2005 arasında Adli Tıp araştırmalarına göre İstanbul"da ölüm oranları ortalaması 56. Suç işleyen gençlerin üçte biri uyuşturucu kullanıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü de internet sayfasında anne ve babalara uyarılarda bulunuyor.