Uzun süredir yükselişini devam ettiren altının ons fiyatı 1.427 dolar seviyesinde. Bundan önce birçok ekonomist psikolojik sınıra gelindiğini söyleyerek fiyatın artık düşmeye başlayacağını söylemişti.

Altının fiyatının fazla değerli olduğunu düşünenlerden biri olan Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, değerli madene olan talebin azalma eğilimine girdiğine dikkat çekti. Altında zirve seviyelerinin görüldüğünü belirten Toğuç, "Bu seviyeler, altında satış seviyeleridir. Yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmeli. Kısa vadede dünya ekonomilerinde Euro tarafında faiz artırma şansı bulunduğu sürece geldiği seviyeler itibarıyla altına talep de çok fazlaca olmayacaktır." dedi.

Hem ekonomik kriz hem Ortadoğu'daki hükümet karşıtı gösterilerin piyasalara etkisi hem de doğal afetler altın fiyatlarını tetikleyince fırlayan altın fiyatlarında doğal sınıra geldiği düşünülüyor. Uzmanlar, altın için satış zamanı olduğunu düşünüyor.

Diğer piyasaları da değerlendiren Toğuç, Japonya'da meydana gelen deprem ile özellikle Suudi Arabistan'daki eylemlerin sınırlı olması nedeniyle petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyir izleyeceğini dile getirdi. Bunun da Türkiye'yi olumlu etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Bu durumun Türkiye'yi cari açık ve enflasyonist baskılar açısından pozitif etkileyeceğini ifade eden Toğuç, ayrıca Japon Merkez Bankası'nın önlem olarak bir miktar parasal gevşemeye gideceğini, para basacağını ve ilk etapta 12 trilyon yenlik bir süreçten bahsedildiğini belirtti. Petrolde de en yüksek seviyelerin görüldüğünü belirten Başekonomist, "Emtiaya da gidecek küresel likidite olmayacağı için muhtemelen para gelişmekte olan ekonomilere gidecektir. Bonolar üzerinde de zaten yüzde 8,30'lara doğru bir hareketin birkaç gün önce başladığını görüyoruz." diye konuştu.

Ortadoğu bölgesindeki son gelişmelerin doların artık güvenli liman olmadığını gösterdiğini dile getiren Toğuç, şöyle devam etti: "Çünkü bütün dünya genelinde dolara kaçış çok fazla olmadı. Dolayısıyla yenden dolayı bir miktar farklı yönde hareket edebilir. Bir miktar dolarda yükseliş görebiliriz. O da çok kalıcı bir şey olmaz. Şu anda hâlâ Euro, dolara karşı değer kazanıyor gibi gözüküyor. Bu da doların, lira karşısında güçlenmesini engelleyecektir. Dolar-TL'de bu hafta için en azından aşağı yönlü hareketin devam etmesini beklemek lazım, 1,5700 lira seviyelerine doğru."

BORSANIN YÜKSELİŞİ UZUN SÜRMEZ

Japonya'daki deprem felaketinin komşu ülkelerde siyasi karışıklıklardan hasarsız kurtulan Borsa'yı olumsuz etkilemesi beklentileri boşa çıktı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) endeksi dün itibarıyla 64 bin 306 seviyesindeydi. Ata Yatırım Başekonomisti, İMKB'de yönün bir miktar daha yukarı gitmeye devam edeceğini belirterek, "Yalnız bu sürecin kalıcı olacağını düşünmemek lazım. Ben İMKB'de aşağı yönlü hareketin tamamlanmamış olabileceğinden endişeliyim. Ancak kısa vadede olumlu trend devam edecek." diye konuştu. Bonolarda da yön aşağı görülüyor. (Zaman)