Merkez Bankası"nın zorunlu karşılıklarda sürpriz bir şekilde artırım yapmasının ardından dün bono piyasasında faizler yüzde 9"un da üzerine çıktı.

Sert satışlarla gösterge kağıdın bileşik faizi gün içinde yüzde 9.15 seviyesine kadar tırmandı. Ancak ardından yabancı girişi ve yurtdışındaki güçlü seyirle birlikte faiz yeniden yüzde 9"un altına geriledi. Gün sonunda yüzde 8.90"a kadar düşüş kaydeden gösterge kağıdın bileşik faizi valörlü işlemlerde bu seviyelerde seyretti.

Dolar inişe geçti

Döviz piyasasında ise zorunlu karşılıkların artırılmasıyla piyasadan çekilecek 19.1 milyar liralık para için bankaların bono veya döviz satacağı beklentisi hakim oldu. Bu beklenti ile önceki gün 1.55 lira düzeyine gerileyen dolar bankalararası piyasada güne bu seviyelerden başladı. Ardından gün içinde 1.54 liraya kadar gerileyen dolar bugün valörlüde 1.5512 liradan işlem gördü. Dolar serbest piyasada 1.5520 liradan kapandı.

Borsa yüzde arttı

Yurtdışı borsalarda esen olumlu rüzgar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası"nın yüzde 1 oranında prim yapmasını sağladı. Önceki gün Merkez Bankası"nın zorunlu karşılıklarda yaptığı artırımın ardından banka hisselerine gelen satışla sert şekilde değer kaybeden İMKB Ulusal 100 Endeksi dün güne yurtdışı borsalardaki olumlu havayla 63.400 puanın üzerinde açılış yaptı. Ardından özellikle Avrupa borsalarında yüzde 1"in üzerindeki değer artışları ve ABD borsasında vadeli işlemlerde yukarı yönlü hareketin itici gücü İMKB Ulusal 100 Endeksini 64 bin puanın üzerine taşıdı. Gün sonunda yüzde 1 oranında değer kazanan İMKB Ulusal 100 Endeksi 64.355 puandan kapanış gerçekleştirdi.

Altın rekorda gümüş 31 yılın zirvesinde

PİYASALARDA "güvenli liman" olarak nitelendirilen altın yeni bir rekor kırdı. Uluslararası piyasalarda altının onsu dün 1447.40 dolarla tarihin en yüksek düzeyine ulaştı. Portekiz"de başbakanın istifa etmesi sonrasında yaşanan belirsizlik ve Ortadoğu"daki gelişmeler yatırımcıları güvenli liman olan altına yöneltti. Bu arada gümüş de hareketli bir seyir izliyor. Yılın üçüncü ayı tamamlanırken onsu 26.360 dolara kadar inerek yılın en düşük seviyesini gören gümüşün ons fiyatı, 37.875 dolara ulaştı. Böylece gümüş son 31 yılın rekorunu kırdı. Gümüş fiyatı 2010 sonuna göre yüzde 22.30 artış durumda.