Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen ve 12 Ekim'e kadar sürecek festivalin hazırlıkları tamamlandı. AKSAV Genel Müdürü Göksel Kumsal, festivalin bu yıl en özgün yanının 10 yarışma filminden 9'unun ilk yönetmenlik denemesi olduğunu söyledi. Kumsal, Bu 9 filmin yönetmeni açısından Altın Portakal Film Festivali, yeni sinema akımlarını başlatacakları, yeni tarzları Türk ve dünya sinemasına anlatacakları yeni başlangıç olacak dedi.

JÜRİ BAŞKANI HÜLYA AVŞAR

Festivalin en iyisi olmak için yarışacak filmleri Oyuncu Hülya Avşar başkanlığındaki jüri değerlendirecek. Hülya Avşar'ın başkanlığındaki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi'nde Yönetmen Barış Pirhasan, Senarist Levent Kazak, Görüntü Yönetmeni Uğur İçbak, Akademisyen Prof. Dr. Gülseren Güçhan, Oyuncu Selçuk Yöntem, Oyuncu Sümer Tilmaç, Müzisyen ve Oyuncu Ayşegül Aldinç, Oyuncu Pelinsu Pir, SİYAD Başkanı Tunca Arslan, Yazar Mine Kırıkkanat, karikatürist ve mizah yazarı Erdil Yaşaroğlu ve ABD'li akademisyen, film yapımcı ve dağıtımcısı, Oscar Akademi Üyesi Barbara Boyle yer alacak.

YARIŞMA FİLMLERİ

49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film dalında yarışacak filmler ve yönetmenleri şöyle:

Çağatay Tosun'un yönettiği 'Derin Düşünce', Ahmet Sönmez'in yönettiği 'Elveda Katya', Dilek Keser, Ulaş Güneş Kacargil'in yönettiği 'Evdeki Yabancılar', Hüseyin Tabak'ın yönettiği 'Güzelliğin On Para Etmez', Ersin Kana'nın yönettiği 'Hile Yolu', Ali Aydın'ın yönettiği 'Küf', Rezzan Tanyeli'nin yönettiği 'Pazarları Hiç Sevmem', Ali Adnan Özgür'ün yönettiği 'Toprağın Çocukları', Tunç Okan'ın yönettiği 'Umut Üzümleri', Erdem Tepegöz'ün yönettiği 'Zerre'.

EN İYİ FİLME 400 BİN TL

Festivalde 'En İyi Film'e 400 bin, 'En İyi İlk Film' ve 'En İyi Yönetmen'e 55'er bin, 'En İyi Senaryo'ya 35 bin, 'En İyi Görüntü Yönetmeni' ile 'En İyi Müzik'e 30'ar bin TL ödül verilecek.

Festivalin 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda ayrıca 'En İyi Kadın Oyuncu', 'En İyi Erkek Oyuncu', 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu', 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu', 'En İyi Kurgu', 'En İyi Sanat Yönetmeni' ödülleri ile herhangi bir dalda genç bir yetenek-yönetmen, oyuncu, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, besteciye 'Behlül Dal Jüri Özel Ödülü' ses tasarımı, özel efekt, kostüm, makyaj tasarımı gibi teknik dallardan biri için Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü' ile 'En İyi Film Ödülü'nün sahibi olan yapımcının, ödülü aldığı yılı takiben 2 yıl içinde çekeceği yeni filminin bir bölümünü yönetmelikte belirtilen kriterlere uygun olarak Antalya'da çekmesi halinde teşvik amacıyla 70 bin TL tutarında 'Antalya Teşvik Ödülü' dağıtılacak.

FESTİVALE 'TÜRKAN ŞORAY DAMGASI'

'Mizah-Muhalefet-Demokrasi' temasıyla düzenlenen 49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, açılış ve onur ödülleri töreni yarın akşam Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Festivalin bu yılki dekoru siyah-beyaz filmlerin konseptine uygun olarak tercih edildi. İclal Aydın ve İlker Masum'un sunuculuğunu yapacağı açılış töreninde, 15 yıl aradan sonra Altın Portakal'a katılacak Türk sinemasının 'Sultan'ı Türkan Şoray'a Sanatta sosyal sorumluluk ödülü sunulacak. AKSAV Genel Müdürü Kumsal, Türkan Şoray'ın gecede Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Şeref Kurulu Üyesi Mustafa Akaydın'la aynı sahnede ortak bir konuşma gerçekleştireceğini söyledi. Açılışta sanatçı ve gazeteci Ömür Gedik çok özel üç şovuyla geceye renk katacak.

TÜRKAN ŞORAY BİR YIL ÖNCEDEN SÖZ VERDİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Şeref Kurulu Üyesi Mustafa Akaydın, 49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılışını 'Türk Sinemasının Sultanı'nın yapacak olmasından büyük onur ve mutluluk duyduğunu belirterek, Türkan Şoray, bir yıl öncesinden Altın Portakal'a verdiği sözü tutmak için Antalya'ya geliyor dedi.

Başkan Akaydın, 49'uncu Altın Portakal'a Türkan Şoray'ın damga vuracağının altını çizerek, şöyle devam etti: "Altın Portakal ve Türkan Şoray arasında çok özel bağ vardır. Bu bağ tam 49 yıl öncesine dayanır. Türkan Şoray sinema kariyerinin ilk ödülünü 'Acı Hayat' ile Altın Portakal'ın ilk yılında almıştır. Daha sonraki yıllarda da 'Vesikalı Yarim', 'Hayallerim Aşkım ve Sen' ve 'Bir Aşk Uğruna' filmleriyle 3 kez daha Altın Portakal'ı kucaklamıştır. Akaydın, yıllar sonra gerçekleşecek bu büyük buluşmada, Türkan Şoray'ın sergi açılışından Altın Portakal kortejine ve öğrencilerle buluşmaya kadar pek çok etkinliğe de katılacağını bildirdi.

'YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ'

Aynı gece, yaşam boyu onur ödülüne değer görülen yönetmen Duygu Sağıroğlu, yapımcı Necip Sarıcı, usta oyuncular Güler Ökten, Salih Güney ve Meral Zeren'e de ödülleri sunulacak. Gecede, aynı zamanda festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Macar Yönetmen Istvan Szabo da 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün sahibi olacak.

İLYAS SALMAN'A ÖZEL ÖDÜL

Festivalde oyuncu İlyas Salman'a, 'Özel Ödül' verilecek. 1990'lı yıllar sinemasını odağına alan 49'uncu Festival' in Mizah, Muhalefet ve Demokrasi şeklindeki ana temasını sanatçı kişiliği ve oyunculuğunda yansıtıyor olması dikkate alınarak değer görülen ödülü İlyas Salman'a 8 Ekim Pazartesi gecesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın sanatçılara vereceği akşam yemeğinde takdim edilecek.

GELENEKSEL KORTEJ

Altın Portakal Film Festivali'nin geleneksel korteji ise festivalin ikinci günü 7 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek. Saat 16.00'da Antalya Kültür Merkezi (AKM) önünden hareket edecek kortej Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde son bulacak. Yaşam Akademi Derneği sanatçılarının müzik, Anadolu Ateşi sanatçılarının dans gösterileriyle renk katacağı kortejin güzergahında yer alan Güllük Caddesi'nde sanatçılar güllerle karşılanacak. Geleneksel kortejin en önünde ise Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın ve sinemanın sultanı Türkan Şoray yer alacak.

ÖDÜL GECESİNİ ALİ SUNAL SUNACAK

49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin en iyileri ise 12 Ekim Cuma günü düzenlenecek gecede belli olacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'un da katılması beklenen gecenin sunuculuğunu Ali Sunal yapacak.

YURT DIŞINDAN SİNEMACI AKINI

49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Avrupa, Asya ve Avustralya'yı kapsayan geniş bir coğrafyadan ünlü sinemacıları Antalya'da buluşturacak. Yurtdışından gelecek konuklar arasında usta Macar yönetmen Istvan Szabo, Amelie, 'Delicatessen' gibi ünlü filmlerin baş yapımcısı Marie-Claude Ossard, sayısız film festivalinde jüri üyeliği yapan, Oscar ödüllü çok sayıda filmin yapımcı ve dağıtımcısı, Oscar Akademi Üyesi Amerikalı akademisyen Barbara Boyle, Polonyalı film eleştirmeni, sinema yazarı Barbara Hollender, Rotterdam Medya Fonu Başkanı Jaques van Heijningen, İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Dariush Mehrjui, Filistinli yönetmen ve Limon Ağacı, Miral ve Unutma Beni İstanbul gibi yapımlardaki performanslarıyla Türk izleyicisinin yakından tanıdığı ünlü oyuncu Hiam Abbas, Cezayir ve Tunus asıllı genç oyuncu Hafsia Herzi, Shangai Film Festivali'nde en son Bear-Ayı filmiyle Altın Kadeh ödülünü ikinci kez alan İranlı yönetmen Khosro Masoumi, Blade, Armageddon ve End Of Days'in da aralarında bulunduğu 100'e yakın filmde rol alan dünyaca ünlü Alman aktör Udo Kier, ilk uzun metraj filmi Keep Smiling ile Venice Days'de yarışan Gürcü yönetmen Rusudan Chkonia, The Stranger In Me ve Molly's Way filmleriyle tanınan İran asıllı Fransız yönetmen Emily Atef, Hollanda sinemasının genç yönetmeni Pascale Simons, 30'dan fazla uzun metraj filmi olan ve 40 yılı aşkın bir süredir sinema ile uğraşan Dört Oscarlı Driving Miss Daisy filminin Avustralyalı yönetmeni Bruce Beresford, Roma Bağımsız Film Festivali'nde jüri ödülünü kazanan Sedam I Po filminin Sırbistanlı yönetmeni Miroslav Momcilovic, Macar yönetmen Krisztina Deak, ünlü Polonyalı yönetmen-senaryo yazarı Maciej Zak yer alıyor.