Antalya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 15. Altın Portakal Şiir Ödülü etkinlikleri kapsamında şiir ödülüne değer görülen şaire ödülü, 19 Mart Cumartesi günü törenle verilecek.

15. Altın Portakal Şiir Ödülü etkinlikleri, 19 Mart'ta AKM'de düzenlenecek sempozyumla sona erecek. 1 Ocak - 31 Aralık 2010 tarihleri arasında yayımlanan şiir kitaplarından yola çıkarak bu yılki ödülü kazanan şair ve şiirinin ödüllendirileceği törenin ardından gerçekleşecek sempozyumda, 2010 yılının Altın Portakal Ödüllü şairi Emirhan Oğuz'un şiirleri ele alınacak.

Etkinlikler kapsamında aynı gün Ofis Kitabevi'nde şair-okur buluşması gerçekleşecek. Ataol Behramoğlu, Ahmet Telli, Haydar Ergülen, Metin Demirtaş ve Betül Tarıman okurlarla buluşmanın yanı sıra kitaplarını da imzalayacaklar.

-ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANTDOB SAHNESİNDE ANILACAK-


Antalya Devlet Opera ve Balesi, Çanakkale şehitlerini özel bir konser ile anıyor. Çanakkale Zaferi'nin 96. yılında düzenlenecek konserde, unutulmayacak bir tarihin izleri sanatseverlerle yeniden hatırlanacak. 19 Mart Cumartesi günü Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde düzenlenecek konser, ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşacak.

Antalya Devlet Opera ve Balesi mart ayında iddialı eserleri sahnelemeye devam ediyor. Sahnelendiği ilk günden bu yana kapalı gişe oynayan Broadway'in ünlü müzikali West Side Story, 22 ve 24 Mart tarihlerinde ANTDOB sahnesinde olacak.

Arthur Laurents'in kitabından uyarlanan ve müziklerini Leonard Bernstein'ın yaptığı, sözleri Stephen Sondheim tarafından yazılan ''West Side Story'' müzikalinin rejisi ve koreografisi Mehmet Balkan'a ait.

Tüm dünyada en çok izlenen müzikaller arasında yer alan ''West Side Story'' William Shakespeare'in eseri olan Romeo ve Juliet'in güncel bir uyarlaması. 20'den fazla Oscar ve Grammy ödülüne sahip bu müzikal, New York'un Batı yakasında Porto Rikolu göçmen gençlerin oluşturduğu ''The Sharks'' ile göçmenlerin artışından rahatsızlık duyan Amerikalı gençlerin çetesi ''The Jets'' arasındaki gerilim ve kavgalarla karışık bir aşk hikayesini konu alıyor.

Eserde Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı Şef Hakan Kalkan yönetiyor. Koro şefi Caner Ruhselman ve Krastin Nastev. Dekor Tayfun Çebi'ye, kostüm Funda Çebi'ye, ışık ise Mustafa Eski'ye ait. Eserin reji asistanı Toygarhan Atuner ve Reyhan Süme, bale reji asistanı Esra Taner. İki aile arasındaki çatışmayı ve muhteşem bir aşk öyküsünü konu alan eserde, Maria'yı Sema Çavuşoğlu ve Pırıl Şengenç, Tony'i ise Atay Ergezen ve Fatih Şanal seslendiriyor. Eser kalabalık kadrosu ve müzikleriyle dikkati çekiyor.

ANTDOB'un yeni çocuk oyunu Bremen Mızıkacıları da 21 Mart'ta yeniden sahnelenecek. Metni, Heinz Wunderlich tarafından yazılan ve Hale Kuntay tarafından Türkçe'ye çevrilen eser, çocuklar için oldukça eğlenceli bir müzikal. Sahiplerinin kendilerine olan kötü tutumundan dolayı evden kaçan bir eşek, bir köpek, bir kedi ve bir horozun Bremen'e gidip orada müzisyenlik yapma düşlerinden yola çıkılan hikayede, dostluk teması da ön planda.

Fatih Şanal'ın sahneye koyduğu eserde, dekor Ömer Gündüz'e, kostüm Zekiye Şimşek'e, koreografi Kürşat Kılıç'a, ışık Mustafa Eski'ye ait. Eserin müzikal adaptasyonu ise Canan Keskin tarafından yapıldı. Eserde, Ceren Tereci, Emre Aytekin, Mahir Seyrek, Onur Alpaslan, Sinem Seçil Baddal, Selda Serdar, Gökhan Yüksel, Seda Manaz ve Zafer İşgören rol alıyor.

Eserler, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-TİYATRO-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT), Haşim İşcan Kültür Merkezi DT Sahnesi Küçük Salon'da Tenessee Williams'ın yazdığı, Can Yücel'in çevirdiği, Barış Eren'in yönettiği ''Sırça Kümes''i 18, 19, 23 ve 24 Mart tarihlerinde sahneleyecek.

ADT sanatçılarından Süheyla Çöllü, Selim Bayraktar, Gözen Müftüoğlu ve Gökhan Tüzün'ün rol aldığı oyun umutları, beklentileri, geçmişleri ile yaşayan bir ailenin, yaşamın gerçekleriyle yüzleşmemesinin yarattığı hayal kırıklıklarını anlatıyor.

ABT oyuncuları yarın ve 19 Mart'ta Bulgar yazar Hristo Boytchec'in bol ödüllü oyunu ''Albay Kuş''u sahneye koyacak. Kimin deli kimin akıllı olduğunu irdeleyen ve orijinalinde altı deli etrafında geçen oyuna, yönetmen Murat Sarı derinlik katmak için üç deli karakteri daha ekledi.

Cenap Aydınoğlu, Deniz Şen, Erdal Güven, Talat Turhan Türkeli, Hasibe Özgür, Mustafa Doğan Ayhan, Hüseyin Yirik, Murat Ercanlı, Bülent Patoğlu ve İlhan Örenel'in rol aldığı oyunun dekorunu Devlet Tiyatrosundan Murat Gülmez, müzik düzenlemelerini İhsan Kılavuz, ışığını Özkan Sezer ve Özgür Dokuyucu, kostümlerini Gizem Karasu hazırladı.

''Albay Kuş'', Bosna Savaşı sırasında hiçbir şeyin olmadığı, manastırdan bozma bir psikiyatri kliniğinde, kaderlerine terk edilmiş 9 deli, yine onlar kadar ilginç bir doktorun etrafında gelişen hikayeyi anlatıyor. Delilerin, bir sabah manastırın bahçesine düşen yardım sandığından çıkan askeri üniformaları ısınmak için giydikten sonra üniformaların onlarda yarattığı kimlik değişimini, traji-komik dille ele alıyor.

ABT 22 ve 24 Martta ''Vatan Kurtaran Şaban''ı sahneleyecek. Eser, Haldun Taner tarafından 1965 yılında yazıldı. Oyunda Tapu Kadastro Müdürlüğünden, Kültür Sanat Müsteşarlığına atanan Şaban'ın bu alanda yaptığı komik ve çarpık uygulamalar, hicivli bir dille anlatılıyor.

Yönetmenliğini Murat Demirbaş'ın yaptığı oyunda, Müfit Kayacan, Durmuş Ali Emre, Murat Ercanlı, Erdal Gürcan, Mete Orhan, Mehmet Özgür, Recep Kamiloğlu, Saadet Yıldırım, İlhan Örenel, Seyfi Satmaz, Gizem Karasu, Cenap Aydınoğlu, Talat Türkeli, Sacide Taşaner, Ezgi Albayrak, Sultan Yumak ve Demet Kazanoğlu rol alıyor.

Topluluk 19 Mart'ta minik seyircileri için, ''Otobüs Durağında Üç Bencil'' adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Özer Tunca'nın yazıp yönettiği, Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı çocuk oyununda, sözcüklerin yerine beden dili ön planda tutuluyor.

Tek perdelik oyun, durakta otobüs bekleyen üç bencilin aralarında yaşanan anlık ilişkileri, bencilliğin, mülkiyetçiliğin, yalnızlığın ve iletişimsizliğin hikayesini eğlenceli bir dille anlatılıyor.

ABT oyuncularının sahnelediği eserler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.