Gecenin onur konuğu ve tıp tarihinde çok önemli bir buluşu gerçekleştirerek, kanamayı durdurucu ilacı bulan Ankaferd İlaç A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Cahit Fırat, ödül töreninde yaptığı konuşmada anlamlı mesajlar verdi.
Aydın'ın Kuyucak ilçesine bağlı Pamukören beldesi Belediye Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen geceye Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Kuyucak Kaymakamı Nuri Özder, Pamukören Belediye Başkanı Metin Ertürk, önemli buluşu ile adı tıp tarihine adeta altın harflerle yazılan Hüseyin Cahit Fırat ile birlikte ödül alan 18 kişi, ödül alanların yakınları ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Ödül gecesinde duygu ve düşüncelerini aktaran Hüseyin Cahit Fırat, Türkiye'de bilim ve bilim adamının yanı sıra buluşları gerçekleştiren kişilere gereken değerin verilmesi gerektiğini kaydederek, yapılan bazı yanlışları da dile getirdi. Türkiye'de halen eleştirel manada kullanılan 'Başımıza yeni bir icat çıkarma' sözünü de hatırlatarak insanlığa faydalı olacak yeni bir buluşun zorluklarından bahseden Fırat, akademisyenlerin ve üniversitelerin mucitlerle birlikte yürümelerini arzu ettiklerini belirtti.
Fırat, "Takdir edersiniz ki olmayan bir şeyi düşünmek, planlamak onu insanlık için ortaya çıkarmak, faydalı hale getirmek pek kolay olmasa gerek. Onun için, diğer mucit arkadaşlarımın hepsini de kutluyorum. Onlara gerçekten ülkemizin çok değer vermelerini, saygın insanlar olduklarını hissettirmelerini istiyorum. Bu buluşların bir kötü tarafı da var. Yeni bir şey yaparken 'Başımıza yeni bir icat çıkarma' diye büyüklerimizden tenkit görürdük. Ecdadımız atın kuyruğundaki telleri birbirine bağlayarak savaş
alanlarında haberleşme gerçekleştirmişlerdir. Ama gel gör ki telefonu başka bir ülke icat etmiştir. Bunlar acı tarafları. Ben bugünün akademisyenlerini, üniversitelerimizi, arkadaşlarımızla daha fazla, onlara yol haritası çizerek onlarla birlikte yürümelerini arzu ediyorum. Bu akşamın bir milat olacağı düşüncesiyle her şeyin daha iyi gideceğini ümit ediyorum" sözlerine yer verdi.

"ATATÜRK'ÜN HEDEF GÖSTERDİĞİ MEDENİYETE SİZLERLE ULAŞABİLİRİZ"
Gecede Hüseyin Cahit Fırat'ın ödülünü vermek üzere kürsüye çıkan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, bilim ve teknolojiile uğraşan kişilerin maddi ve manevi olarak desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Ülkemizin, milletimizin ileriye gitmesi ve Büyük Önder Atatürk'ün bizlere hedef olarak gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine ulaşılabilmesi ancak bilime ve teknolojiye değer verilerek olur. Bilim ve teknolojiyle uğraşan icatlarla, yeniliklerle uğraşan insanların hem maddi hem manevi desteklere ihtiyacı
vardır. Maddi destekler bir şekilde bulunabilir ama manevi destek yani aziz milletimizin, değerli halkımızın bu önemli işleri, icatları, yenilikleri yapan arkadaşlarımıza gösterecekleri teveccüh, sevgi çok önemlidir" dedi.
Gecede, Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu, Dr. Gizem Dönmez, Yapımcı Mustafa Özgün, Doç Dr. Turgut Şahin, Televizyon Yapımcısı İsmail Uğural, Dr. Erdem Dinçsoy, Televizyoncu Nail Öksüz, Alper Yeğen, Abdurrahman Alkan, Muhittin Nargaz, Maksut Kesici ve Recep Metin Yerdelen'in de aralarında bulunduğu 18 kişiye ödül verildi.