İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Akbank sponsorluğunda düzenlenen 31. İstanbul Film Festivali’nin Altın Lale Ödülleri dün gece (14 Nisan Cumartesi) Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen kapanış töreni ile sahiplerini buldu.
Sunuculuğunu açılış gecesinde olduğu gibi yine oyuncu Memet Ali Alabora’nın üstlendiği geceye İstanbul'daki yoğun yağışa rağmen sinema camiasının ve basının ilgisi yoğundu. Film ekiplerinin yanı sıra geceye Gülriz Suriri, Meral Çetinkaya, Suna Keskin gibi oyuncular, Atilla Dorsay, Burak Göral, Kerem Akça, Ali Ercivan gibi sinema eleştirmenleri de katıldı.
CNN TÜRK kanalından da canlı olarak yayınlanan geceye ise Zeki Demirkubuz'un son filmi Yeraltı resmen damgasını vurdu. Toplam 9 dalda verilen ödüllerin En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kurgu ve En İyi Görüntü Yönetmeni olmak üzere 4'ünü alan film 2012'nin en önemli yerli yapımlarından biri olarak seneye damgasını vuracakmış gibi görünüyor. Ayrıca yönetmen Demirkubuz'un ödülleri alırken yaptığı konuşmalardaki rahatlığı da gecenin dikkat çeken bir diğer unsuru oldu.
Altın Lale Ulusal Yarışma'nın En İyi Filmi ise 62. Berlin Film Festivali'nin Forum bölümünde dünya galası yapılan ve Almanya'dan Caligari Ödülü ile dönen Emin Alper yönetmenliğindeki Tepenin Ardı filmi oldu.
Nuri Bilge Ceylan'ın jüri başkanlığını yaptığı Uluslararası Altın Lale Yarışması'nın En İyi Filmi ise Gael García BernalGael Garci Bernal ve Hani Furstenberg'in başrolleri paylaştığı, senaristliğini ve yönetmenliğini Julia Loktev'in üstlendiği Yalnız Gezegen adlı film oldu. Ödül alırken yaptığı teşekkür konuşmasında Loktev'in heyecanı da gözlerden kaçmadı.
Gecede ayrıca 2 haftalık festival süresince kaybettiğimiz önemli sinema değerlerimiz Ekrem Bora ve Meral Okay da anıldı.
31. İstanbul Film Festivali Ödülleri'nin tam listesi ise şu şekilde:

Ulusal Yarışma:

En İyi Film: Tepenin Ardı
En İyi Yönetmen Ödülü: Zeki Demirkubuz (Yeraltı)
Jüri Özel Ödülü: İz (Reç)
En İyi Erkek Oyuncu: Engin Günaydın (Yeraltı)
En İyi Kadın Oyuncu: Sanem Öge (Şimdiki Zaman)
En İyi Senaryo: Babamın Sesi & Tepenin Ardı
En İyi Görüntü Yönetmeni: Türksoy Gölebeyi (Yeraltı)
En İyi Kurgu: Yeraltı
En İyi Müzik: Mustafa Biber (İz-Reç)
Uluslararası Yarışma:

En İyi Film: Yalnız Gezegen (The Loneliest Planet)
Jüri Özel Ödülü: Oslo, 31 Ağustos (Oslo, 31. August)
Sinemada İnsan Hakları Ödülü: Sadece Rüzgar (Csak a szél) (Just the Wind)
Sinemada İnsan Hakları Özel Mansiyon Ödülü: Memleket (Terraferma) & Crulic
FIPRESCI Ödülü (Ulusal) : Tepenin Ardı
FIPRESCI Ödülü (Uluslararası) : Uğultulu Tepeler (Wuthering Heights)
Radikal Halk Ödülü (Ulusal) : Yeraltı
Radikal Halk Ödülü (Uluslararası) : Albert Nobbs